Hollywood in Vienna

Har ni tänkt på hur viktig musiken är för upplevelsen av en film?
Om inte, testa en gång att titta på reklamfilmer med ljudet avstängt eller stäng av ljudet under inledningen till en film, ni vet när det bara är musik och bilder, ingen dialog.

I går var jag och Maken på en fantastisk konsert här i Wien. Hollywood in Vienna där en fullblods symfoniorkester tillsammans med kör spelar känd filmmusik live.
I samband med galan delar man också ut Max Steiner Film Music achievement award.
(Erkänn, om vi suttit mitt emot varandra så hade du nu försökt se ut som om du visste precis vem jag talade om, samtidigt som du febrilt letade i minnet: Vem är Max Steiner???? Borde jag veta det här???
Var i alla fall så jag gjorde första gången namnet nämndes.)

Max Steiner är vad som kallas filmmusikens fader. I praktiken är han den som fick folk att förstå hur viktig musiken är för en film. De mest kända filmer som han satt musik till är King Kong (Originalet från 1920) och Borta med vinden för att inte tala om klassikern Casablanca. (Jo, tänkte väl att du kände till dom filmerna. 🙂 )

Pristagare i år var James Horner. Nej, jag hade inte heller hört talas om honom. Men jag har sett många av de filmer han satt musik till och har till och med soundtracken i spellistan. Eller vad sägs om Titanic, Avatar, StarTrek och många många fler. (Över 100 st!!)

I går fick vi höra en del framföras live i en show utan dess like. I slutet av showen fick James Horner ta emot priset. Kan bara ana hans känslor när han stod där framme inför en fullsatt sal som gav honom stående ovationer. Var både en och två tårar som han lite diskret försökte torka bort ur ögonvrån.

Själv har jag fått en helt ny syn på filmmusiken, och ser redan nu fram emot nästa års Hollywood in Vienna. 🙂