Jag, en teaterkonsult?!

Kommer ni ihåg Teaterbesöket från himmelen?
Teatern här i Wien som skall sätta upp ”Så som i himmelen” som pjäs. Dom kontaktade mig för att fråga: hur är en Svensk präst klädd egentligen?
Det hela har nu utvecklats till ett mycket trevligt samarbete där det med jämna mellanrum dyker upp en fråga eller två om olika svenska egenheter. Hur ser en ”korrekt” luciakrona ut? Vad är vårt förhållande till Luther? Hur juldekorerar svenskar hemma? Och när delar vi egentligen ut julklapparna?

Igår var jag förbi teatern och visade upp min kaftan. Ni kanske kommer ihåg att jag pratade om prästernas kläder för ett tag sedan?
En mycket trevlig skräddare tog mått och synade rocken in i bokstavligt talat varje söm. Snabbt konstaterade han att den var mycket välsydd och jag, som knappt kan sy i en knapp, kände mig stolt och tänkte ” Svenska skräddare kan också!” 🙂 Sänder en tacksamhetens tanke till den kunniga personalen på Götrich!

Intressanta situationer uppstod när skräddaren frågade något på klingande (nåja, Wienerisch) tyska och jag försökte svara på stapplande dito. Förvirringen var extra stor när han börjar fråga om detaljer som vilket material man skall använda och hur vecken är lagda. Kan som sagt var knappt sy i en knapp och materialet är väl tyg????
Men med god vilja och många skratt förstod vi till slut varandra.
Förvirringen var dock total ett tag, innan jag förstod att ”rock” betyder ”kjol” och inget annat. 😉