Iakttagelser på ett café

Sitter på mitt favoritcafé här i stan och njuter av en caffe latte och iakttar mina medmänniskor lite diskret ovanför mjölkskummet.

Personligheterna på ett Wienskt café är många och fascinerande.

Vi har de typiska turisterna med guidebok, karta, bekväma tenniskor, ryggsäck alternativt midjeväska och lexiconet i handen. De ser lite lätt förvirrade ut innan de sätter sig ner vid ett bord och på stapplande tyska ber om menyn.
De yngre paret, jag tror de kommer från USA, beställer tillslut en efterrätt som de delar på.
De fyra japanska (?) turisterna beställer under mycket fnitter dagens lunch. När den kommer in är tystnaden och förvirringen ett ögonblick total. Uppenbarligen trodde de sig ha beställt något helt annat. (Do know the feeling!!!)

Vid ett bord lite längre bort sitter några Wienska damer modell Ä. De beställer in sina Weisser gespritz innan de ens satt sig. Konversationen är livlig och skratten många.

Desto stillsammare är det vid ett annat bord där en kostymklädd affärsman intar sin lunch samtidigt som han läser dagens tidning. Den vältränade kyparen sätter diskret fram tallriken och låter honom för övrigt vara.

Två affärsmän i övre medelåldern är missnöjda med det bord de först satte sig vid. De bestämmer sig för att helt sonika byta till ett bättre, men blir diskret, men ytterligt bestämt, bortvisade av kyparen. Bordet är reserverat! Av affärsmännens miner att döma lär det inte bli så mycket dricks där inte.

Kaffet flyter i en ständig ström. Fat efter fat med delikatesser och frestelser bärs in.
De äldre damerna får sällskap av några fler äldre damer. Weisser gesprisern har fått sällskap av både Melange och chokladtårta. Vore de tonåringar skulle jag gissa på att de pratade om senaste utekvällen. Fast i och för sig, med Wienska damer vet man inte så noga. 😉