Varmluftsugn….

Skall laga mat. Har jag gjort många gånger förut.

Skall göra en paj. Har jag gjort några gånger förut.

Skall göra en paj i en varmluftsugn. Har jag aldrig gjort förut.

Efter en stunds gräddning har äggstanningen fått en gyllenbrun färg, och det är dags att lägga dit en bit folie för att den skall förbli gyllenbrun och inte gå över till becksvart.  Jag lägger dit min noggrant anpassade bit folie. Det säger scwhhhhhhhp, och hela foliebiten sitter som klistrad mot bakre väggen i ugnen. Tydligen är en gigantsik fläkt en viktig komponent i just funktionen Varmluftsugn.
Jag yttrar några väl valda ord, pillar bort folien från ugnsväggen och konstaterar samtidigt att eventuella hår på armarna nu icke mera är.

Försöker fästa folien runt pajformen, stänger luckan och hör återigen ett tydligt Scwhhhhhhhhhhhhp.
Yttrar några mycket väl valda ord, öppnar ugnsluckan, tar upp formen och försöker samtidigt som jag balanserar en väldigt varm pajfom, fylld med lös, rinnande äggstanning (gyllenbrun) fästa folien under formen. Sätter försiktigt ner formen och lyckas bränna fingrarna  på ugnsgallret.

Säger några enormt väl valda ord som jag absolut inte skall yttra i kyrkan i morgon.  Utökar det förrådet när jag ser att en icke försvarlig del av äggstanningen nu inte befinner sig pajformen utan på kanterna av densamma samt på ugnsluckan.

Klämmer dit folien, blänger argt på ugnen och funderar samtidigt på vad det är för fel på becksvarta pajer.
Noterar ett litet reglage….
Tydligen kan man på denna ugn välja till eller, mer viktigt, välja bort, varmluftsfunktionen.
Sitter nu med kalla omslag på mina brända fingrar och tittar på en ugn utan surrande, folieätande fläkt. 🙂