Men vi kan ju inga psalmer?

I går skrev jag lite om hur ett dop kan gå till.
Den vanligaste frågan jag får på dopsamtal är det här med psalmer. Oftast med tillägget: ”Vi kan ju inga psalmer, måste vi sjunga någon?”  Brukar då slå vad med dem att de kan minst 5 psalmer. Hittills har jag inte förlorat. 😉
De allra flesta svenskar kan ”Den blomstertid nu kommer” och ”En vänlig grönska”.  Även ”I denna ljuva sommartid” brukar framkalla igenkännande nickningar.  ”Stilla natt” ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Gläns över sjö och strand ” är även de välkända melodier för folk i gemen.
Ungefär där brukar kommentaren komma: – ”Men är det en psalm??”  Japp, det är det! 🙂

En annan melodi nästan alla känner igen men få vet finns i psalmboken är den här. Psalm 231, fast då med Svensk text.

En trubadur som brukar sjunga på olika krogar berättade en gång för mig sitt knep för att få igång en svårflörtad publik. Då klämde han i med ”Pärleporten”. ”- Den får alltid igång publiken” som han sa. Faktum är att just ”Pärleporten” är så populär att du även kan hitta lite tilltuffade versioner av den. Den här är min egen favoritversion. 😉

Nu kanske ”Pärleporten inte är den första psalmen man tänker på när det gäller dop. Speciellt inte i rockversion. Dop-psalmen framför alla andra är trots allt ”Tryggare kan ingen vara”. En annan psalm som är mer och mer vanlig på dop är psalm 791 ”Du vet väl om att du är värdefull” Kanske inte så välkänd ännu, men är vad man brukar kalla i hit-list sammanhang en Bubblare.

Ett säkert kort i psalm-sammanhang är annars ”Härlig är jorden” och ”Blott en dag” och ”Bred dina vida vingar” Dock måste sägas, mer på begravningar än på dop.

Men nu är jag nyfiken: Vilken är Din favoritpsalm? Någon av dem jag räknat upp, eller någon annan?