3

Gott kaffe??

Är hemma på en snabbvisit i Sverige. Sällskapsdrycken i svenska sammanhang i allmänhet och svenskkyrkliga sammanhang i synnerhet är Kaffe!
Tar alltså en kopp och förväntar mig samma fylliga, starka men avrundade smak jag nu efter snart två år i Wien vant mig vid. Låt mig kort säga att det var inte riktigt samma smaksensation som mötte mig den här gången.

Inga fylliga starka smaker. Snarare halvbeskt och vattnigt.

Nu kommer de kaffepuritaner som känner mig påpeka att jag ändå inte dricker riktigt kaffe då jag envisas med att ha mjölk i. Dessutom försvarliga mängder då favoritdrycken i kaffesammanhang är och förblir en välgjord Caffe Latte. Nu stod en dylik inte att finna på den plats där jag befann mig, utan det fick bli ”fulversionen” dvs Kaffe med en rejäl dos mjölk. Oavsett proportioner kaffe contra mjölk smakar det dock inte gott.
En försiktig fråga bland mina med-kaffedrickare avslöjar dock att övriga tycker att kaffet är både starkt och gott.

Börjar därför fundera: Är det verkligen kaffet det är fel på? Eller kan det vara som så att jag ändrat mina preferenser?
Kan snart två år i Caféernas stad, regelbundet exponerad för becksvart Espresso, fyllig Wiener Mélange eller skummig Cappuccino förändrat min syn på vad som är en god kopp kaffe?

Comments 3

 1. Här kan jag bara ge dig ett kort svar och det blir ja det har du. Även om nu det du fick säkert var bryggkaffe ala resurant och det har aldrig varit gott.
  /Maken

 2. Jag drack kaffe för första gången i mitt liv för ett litet tag sedan. Jag har visserligen druckit kaffe sedan jag var 13 år. Men det här var inte kaffe utan KAFFE.
  V60 från Kenya typ. Det innebär att vinkeln på filtret ska vara 60 grader, varken mer eller mindre. Vattnet är vägt och kokat med omsorg. Det silas över det nymalda kaffet i högervarv och görs med sådan andakt att katolikerna framstår som liberaler.
  Kaffet smakade vattnigt MEN så många smaker man kunde skönja. Jag förstod att det här var Kaffe, massor med nyanser och smaker fanns där. Det var inget kaffe jag kommer fortsätta dricka, men jag inser att jag druckit kaffe för första gången.

  1. Post
   Author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *