Kyrkan mitt på shoppinggatan

Wien är, som alla storstäder med en lång historia, beströdd med kyrkor. Här en länk till bara de katolska kyrkorna.
Mitt i centrala stan har vi Stephansdom som dominerar stadsbilden. Runt omkring Stephansplatz breder sedan shoppinggatorna ut sig och sommartid är här fullt av turister och andra. Så, mitt på gågatan, mitt i bland alla affärer och caféer ligger en liten, nästa osynlig kyrka.

Tja, osynlig och osynlig, den är prydd med stora röda flaggor utanför och ingången är täckt av ett rött tjockt sammetsdraperi. Ändå är det många shoppare som totalt missar den och susar förbi med kassarna i högsta hugg och kreditkortet redo för nya äventyr.

Kyrkan tillhör Malteserorden och är en underbar liten pärla väl värt ett besök. Formellt namn är Die Kirche des HL. Johannes des Täufers, eller ”Den helige Johannes döparens kyrka” och altartavlan föreställer just Jesu dop.

Det är, till skillnad från vad man kan tro, en mycket aktiv kyrka och man firar mässa varje dag. Men framförallt är den ett litet andningshål, en oas, mitt i konsumtionsstressen.

 

Malteserkyrkan

Mitt i vardagen står den där, kyrkan, och bjuder på lite lugn och ro till en stressad själ.