Fuck Cancer!

The big C, Cancer, Kräfta. Olika namn, samma sjukdom. Eller ja, rent tekniskt är det drygt 200 olika sjukdomar som faller under kategorin Cancer. Alla med det gemensamt att det är celler som förändras i kroppen på ”fel” sätt och bildar tumörer.
De flesta cancerformer går i dag att bota, helt eller delvis. Men inte alla.Fortfarande dör allt för många i denna djävulska sjukdom. Allt för många av dem är barn.

Att stå bredvid. Att vara anhörig till någon som drabbats av Cancer är hemskt. Frustrationen att inte kunna göra n å g o n t i n g! Att bara maktlös se på när den man älskar långsamt äts upp, förtvinar, försvinner. Det är ett helvete jag inte önskar någon.

Det är många år sedan nu jag förlorade en familjemedlem till denna sjukdom. Sedan dess har jag ett antal gånger fått förrätta begravningar över andra som också dött i cancer.

Kanske är det min egen saknad. Kanske är det frustrationen över att denna sjukdom slår så blint. Att det inte går att skydda sig. Jo, jag vet, låt bli att röka etc. Det minskar riskerna, absolut. Men det är ingen garanti! Vem som helst kan drabbas! Jag kan minska risken, men jag kan inte skydda mig. och det gör mig rädd, ledsen och förbannad!

Speciellt när jag möter unga människor som drabbas.
Då vill jag skrika till Gud: ”Varför??” Vill slå och sparka och räcka fingret åt allt. Även om jag vet att det inte hjälper.

Men ibland fungerar även min hjärna hyfsat rationellt. Så istället för att slå och sparka, stöttar jag dem som faktiskt kan göra något åt djävulskapet. Jag drar på mig en tröja och låtsas spela fotboll på en stödgala i Sundsvall för att samla in pengar till cancerforskning. Jag får församlingen att en söndag samla in kollekt till cancerfonden.
Jag gör det jag kan för att säga ”Fuck Cancer”

Vill du göra det du kan?
Här kan du läsa mer om Cancer om Barncancerfonden, om ”Fuck Cancer” och om hur Du kan stötta och hjälpa.