Vad doftar en stad?

Har ni tänkt på att varje ställe har sin egen doft?
Hemma hos farmor var det alltid den unika kombinationen av pelargoner, kaffe (kok), bullar och nystädat. Doftade ”Farmor” helt enkelt.

Varje stad har också sin egen speciella doft och puls.

Här i Wien är de dominerande dofterna cigarettrök, schnitzel och hästar.

Har sin naturliga förklaring då rökning är tillåten i princip överallt och de hästdragna vagnarna är ett ganska dominerande inslag i stadsbilden i innerstaden. Doften av Schnitzel behöver jag kanske inte förklara. 😉

Fick dock en ganska intressant doftupplevelse för några dagar sedan. På den fullsatta spårvagnen började jag fundera över varför det doftade våt hundmat. Ni vet den där blöta kladdiga massan som hälls upp ur en konservburk. En ganska specifik och karakteristisk doft. Sneglade mig diskret omkring och förväntade mig i princip att få se en större hund i något hörn, intensivt smaska i sig frukosten på väg in till arbetet.

Min blick föll snart på källan till doften. Inte en hund, utan en ung kvinna som intensivt smaskade i sig frukostmackan på väg in till vad jag förmodar var arbetet.
Funderade på att diskret fråga henne  vad hon hade för pålägg, men bestämde mig för att jag nog inte vill veta. 😉