Små verklighetsflykter

Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet
måste vara i behov av en hustru

Så börjar en bok jag kan läsa hur många gånger som helst. Jane Austen´s ”Stolthet och fördom”

Har ju förut skrivit om hur jag utan att skämmas flyr in i Harlequin-romanernas värld när jag behöver en liten paus från verklighetens stress. Betydligt mer välskrivna, men med samma ingredienser av starka män och vackra kvinnor är Jane Austens romaner. Att de dessutom är kryddade med en ansenlig dos syrlig humor gör inte det hela sämre.
Jane Austens penna är både skarp och träffsäker. Kan inte låta bli att undra hur det skulle varit att läsa hennes iakttagelser av dagens värld.
Nu får jag nöja mig med att fly in i hennes böcker, alternativt bänka mig i soffan, med de i detta sammanhangen obligatoriska tillbehören god choklad och dryck, och njuta av någon av alla de filmatiseringar som gjorts av hennes böcker.

Här ett smakprov från en av, i mitt tycke, bättre versionerna.