Behöver du någon att prata med? Ring en Präst!

Ibland, när tankarna snurrar och man inte vet hur man skall göra, vara, tänka, kan det vara skönt att ha någon att prata med. Någon som lyssnar, som finns där, som kanske kan hjälpa en att få ordning i tankar och känslor. Att få höra en annan människas röst som säger ”Jag hör dig! Jag lyssnar på dig och det du har att säga”

I över 50 års tid har ”jourhavande präst” varit en sådan livlina i natten. För hur det än är, det är inte kontorstid 8-17 på vardagar som ångesten slår till som hårdast, utan snarare när natten är som mörkast och man vare sig kan eller vill ringa de vänner man eventuellt har.

Är man i Sverige kan man slå 112 och begära att få prata med en präst. Kostar ingenting, och precis som vanligt, har prästen absolut tystnadsplikt. Den som ringer väljer själv om hen vill vara anonym eller ej.

Sedan 1 sept kan man även ringa från utlandet och får prata med en svensk präst. Kan vara bra att veta detta, att när man tappar fotfästet lite grann, som är så lätt att göra i främmande land, kan man fortfarande ringa Jourhavande präst.

Numret är ett annat: +46 18 474 50 32, men resten är sig likt. Den som svarar har tystnadsplikt, och den som ringer upp väljer själv om hen vill vara anonym eller ej. Språket är Svenska.
Jo, och du, man behöver inte tillhöra Svenska kyrkan för att ringa.

Här kan du läsa mer: Jourhavande Präst