Sablar till champagnen

Det finns diverse olika sätt att öppna en flaska champagne eller annat bubbel.

Den barnsliga – Någon skakar flaskan så mycket som möjligt och låt halva innehållet spruta ut över de som råkar befinna sig i närheten. Med tanke på att väldigt mycket av smak och charm i champagne ligger i bubblorna, är ju det som framförallt skiljer champagne från ett vanligt vitt vin så är denna vana att bara löjligt slöseri tycker jag.

Den proffsiga  – Oftast en van kypare som öppnar flaskan med ett mycket stillsamt, knappt hörbart, ”plopp” Kanske inte så festligt just då. en eftersom alla bubblor, och allt vin, är kvar i flaskan. Desto festligare senare när det väl hamnat i glasen.

Den glada amatören – Vi som kämpar med korken, tillslut lyckas få upp den, och är snabbt framme med glaset för att rädda den deciliter som pyser över. Tips: envisa korkar kan förmås lossna med hjälp av en nötknäckare.

Partytricket, Sabrering! – Att med hjälp av en sabel, helst då gammalt arvegods, slå av flaskhalsen i sann Napoleon-stil.
Skulle man då inte ha en gammal ärvd sabel hemma finns dylika att inhandla på en del Vin-affärer här i Wien samtidigt som man köper den färdigkylda champagnen.

En äkta sabreringssabel. Absolut nödvändigt tillbehör på nästa picknick... ;)

En äkta sabreringssabel. Absolut nödvändigt tillbehör på nästa picknick… 😉

Här en liten instruktionsvideo för er som är intresserade innan det är dags att med sabel i hand och champagneflaskan i picknickkorgen ge sig iväg mot närmaste fest. 😉