Krock med fåglar i medeltida borg

Har läst om dem, har sett dem på bild och på film. Har till och med sett dem sittande på en pinne i en bur. Men inget slår att få se dem flyga fritt!
Förra året hamnade vi här mer eller mindre av en slump. I år var vi organiserade (!) och tog förutom kontanter även med oss en god vän med tillhörande tonåring. Jag talar om Burg Kreuzenstein  och falkeneraruppvisningen som är bredvid.

Uppvisningen med fåglarna var precis så häftig som jag mindes den. Visserligen pratar konferenciern hela tiden på snabb, lätt dialektal tyska. Dvs förstår inte allt för mycket. Men det gör inte så mycket. Synen och känslan när en stor amerikansk örn kommer flygande några centimeter ovanför ditt huvud går ändå inte att beskriva i ord.
Känslan när en Kondoren som flög över oss missbedömde avståndet, (eller brydde han sig inte?) och träffade mig mitt på näsan med en av sina vingar är dock väldigt enkel att beskriva: ”Aj” är ordet för dagen.

Bild tagen från hemsidan http://www.adlerwarte-kreuzenstein.at

Bild tagen från hemsidan http://www.adlerwarte-kreuzenstein.at

 

Bild på Maria och Elisabet tagen från hemsidan http://www.kreuzenstein.com/the-collection/the-chapel/

Bild på Maria och Elisabet tagen från hemsidan http://www.kreuzenstein.com/the-collection/the-chapel/

 

 

 

 

 

 

Efter att ha beundrat dessa fantastiska fåglar förflyttade vi oss snabbt över till den medeltida borgen och den guidade rundvisningen. Även denna var enbart på dialektal tyska. Fanns dock ett inplastat informationsblad på engelska som gjorde att vi hängde med hyfsat bra ändå.

Borgen är ett häftigt hopkok av byggnadsdelar från diverse olika ställen och tidsepoker. Hela stället låg nämligen i ruiner efter att Svenska armén varit där under 30-åriga kriget.
Klart intressant detalj var dörrarna in till kapellet, prydda av fullstor bilder av en höggravid Jungfru Maria och en likaledes höggravid Elisabet, Johannes döparens  mamma.

Kul notering är att en av Nicolas Cage´s filmer ”Season of the witch” är delvis inspelad här. Huruvida den är sevärd eller inte är en fråga som kan diskuteras….  Vår besök på borgen var i alla fall minnesvärt. 🙂