Några hundra år på en timme eller två

Wien är en stad med lång och intressant historia.
Wien Museum kan man se och uppleva stora delar av den. Bortsett från att huset i sig inte direkt får ens hjärta att slå snabbare, om man nu inte går i gång på sliten betong, liloliumgolv och en allmän  planlösning som andas sliten gymnasieskola a la -70 tal, så är museet väl värt ett besök.
Museet  ligger nära Karlsplatz och är lätt att ta sig till. Sikta på Karlskirche och gå till vänster.
Väl inne möter en historisk exposé från medeltiden och fram tills i dag. Måste erkänna att jag var lite lat i dag och nöjde mig med 1600-talet och framåt.
Lite kuriosa ur svensk-perspektiv är den stora världsutställningen som ägde rum i Wien 1873.  På museet ägnas ett flertal rum detta stora event. Bland annat mycket detaljerade kartor av utställningsområdet, där man med ett skarpt öga kan urskilja Restaurant Schweden och Schweden pavillion. Man kan även beundra interiörbilder från en svensk folkskola.

Som tidigare konstaterats är det aldrig långt till ett Café när man befinner sig i Wien. Bara ett stenkast från museet kan man ta en kopp kaffe i Otto Wagner Pavillion, en underbar Art Nouveau pärla mitt i stadens brus.
En byggnad som är så långt ifrån en nedsliten gymnasieskola från -70 talet man kan komma. 😉

Wien Museum

Wien Museum

Otto Wagner Pavillion.

Otto Wagner Pavillion.