Kanelbullar och Svenska kyrkan i Utlandet

Idag är det Kanelbullens dag!

Jo, jag vet. Är en på sätt och vis ”påhittad” dag. Men numera ganska väletablerad.  OK, jag är partisk, jag gillar kanelbullar.
Men tycker faktiskt de är en underbar symbol för Svenska kyrkan i utlandet.
Den bakas på lokala råvaror, vi bygger och verkar i främmande land. Men smaken, doften är Sverige, är Hemma. Precis som våra kyrkor, som hemma, fast utomlands.
En kanelbulle är enkel och okomplicerad. Precis som våra kyrkor. Kom som du är, som den du är.
Inte helt förvånande så spelar kanelbullen mycket stor roll i utlandskyrkan. Många är de medarbetare som kan vittna om bullbakningssejourer som sträcker sig långt in på småtimmarna. Andelen kanelbullar, med eller utan pärlsocker, som konsumerats i Svenska kyrkans lokaler är större än någon kan räkna. Inget bakverk är så förknippat med Sverige utomlands än just denna med kanel fyllda och pärslocker beströdda vetebulle.
Pärlsocker ja. Blott Sverige svenskt pärlsocker hava. Endast detta socker uppnår rätt balans mellan sprödhet och hårdhet. Mången är de husmödrar i utlandskyrkor som smugglat de åtråvärda kornen i handväskor och bagage på resor från hemlandet till stationeringsort.
Au Pairer, Utlandssvenskar, Tillfälliga turister, alla har de då de kommit in i Svenska kyrkans lokaler, oavsett om det varit i Rom eller i New York, mötts av doften av hembakade kanelbullar. Den där doften som väcker minnen till liv av gröna ängar, vita björkar, röda stugor med vita knutar, barnskratt och sommarsol, oavsett om vi upplevt dem själva eller ej.
Otaliga är de samtal som börjat över en kopp kaffe och bulle. Enkelt, okomplicerat. Ibland leder den där fikapausen vidare, och nästa gång vi ses är kanske vid nattvardens bord där vi istället för kanelbulle delar bröd och vin. Ibland stannar det bara där, vid den korta fikapausen.
Men helt klar är, få saker är så nära förknippade med varandra, som kanelbullar och Svenska kyrkan i utlandet.
Här ett recept, om du vill skapa lite SKUT-känsla även hemma. 🙂
Nybakade goda kanelbullar, med doft av Sverige och barndomsminnen

Nybakade goda kanelbullar, med doft av Sverige och barndomsminnen