Julbasar eller inte basar…

I en utlandskyrka delar man in livet i FB och EB. Före basaren och Efter Basaren!
Kan låta lite krasst och ibland får man fråga mer eller mindre snyggt ställt om inte kyrkan skall ägna sig åt kyrkliga ting och inte simpel handel som till exempel en basar.
Och jo, basaren tar mycket tid och kraft, Och ja, vi räknar kronor, ören, euro och cent för att se hur vi ska få så stor vinst som möjligt.
Inte för att vi vill, utan för att vi är tvungna.
Hur det än är, och hur gärna jag än vill, så kan vi inte betala hyran för huset och räkningarna på mataffär etc med en välsignelse och en bön. De pengar vi får in, är nödvändiga för att över huvud taget kunna bedriva verksamhet resten av året.

Är då en Julbasar helt Okyrklig?

Absolut inte!!
Kraften när ett antal människor går tillsammans och arbetar för ett gemensamt mål är enorm. Kärleken till vår lilla kyrka, till församlingen, lyser igenom i nästan allt som händer veckorna innan basaren. Omsorgen om varandra.
Och när jag om 37 dagar står där i det organiserade kaoset och ser hur församlingsmedlemmar tar sig tid att prata med varandra. Att prata med andra. Jag själv får tid att några minuter prata med någon, och berätta om vår verksamhet.
Då känner jag att vi är Kyrka, mitt i vardagen, mitt i livet!

Vet att det låter som en klyscha, men allt arbete med basaren, svetsar samman oss som församling och gör att vi tillsammans kan, vill och orkar, stötta både varandra och andra. För att tillsammans fortsätta växa och bygga vår kyrka, här där vi bor.

Årets basaraffisch

Årets basaraffisch