Säkerhet, ett tillval.

Kommer ni ihåg mekanot på gården?
Nu är det uppbyggt enligt konstens alla regler, och ett nytt gäng arbetare har gjort entré på scenen.
Tydligen är syftet med det hela att renovera taket. Detta sker genom att alla takpannor tas bort. Papp och undertak byts ut och sedan läggs alla takpannor tillbaka.
I alla fall så som en av tak-killarna förklarade det hela för mig. Tror jag. (Brasklapp för viss språkförvirring då vare sig jag eller han har tyska som modersmål)
Nu några dagar senare konstaterar jag två saker.

1. Jag verkar ha förstått i alla fall första delen av arbetsprocessen korrekt. Takpannorna avlägsnas från taket i rask takt. Likaså sågas det, hamras och spikas och innergården är fullständigt blockerad av plankor, papprullar och diverse andra ting som tydligen behövs för en dylik operation.

2. Det här med säkerhet verkar vara tillval. Allt som oftast hör man ett rop, följt av en ljudlig krasch när någon eller några takpannor istället för att stillsamt åka ner i den lilla bygghissen tar en något snabbare, och verkar det, ofrivillig, väg ner. Har förvisso sett en (1) hjälm. Den hänger klargul och blank på staketet. Ibland används den av den medarbetare som för tillfället befinner sig på markplan. Övrig säkerhetsutrustning som säkerhetslinor och liknande verkar betraktas som onödiga ting som bara hindrar dem från att ta en rökpaus eller två. (uppe på taket) När en av dem står och balanserar långt upp mot taknocken, och med en av de tre (3!) motorsågar som används, sågar igenom det gamla taket funderar jag lite över skyddsänglars arbetssituation.
Notera siffrorna. En (1) skyddshjälm. Tre (3) motorsågar. Noll (0) säkerhetslinor.

Nåja, de verkar veta vad de gör och arbetet går snabbt framåt. Och jag behöver inte ställa någon väckarklocka. De börjar nämligen redan kl 07:00! (Nämnde jag att de använde motorsåg? Kl 07:30…..)