Predikan Söndag före domsöndag

Söndag före domsöndagen. Vaksamhet och väntan. Det här är en av de allvarligaste och tuffaste söndagarna under kyrkoåret. Jesus målar upp ett scenario värdigt en Hollywood regissör specialiserad på thrillers. Allt är lugnt, folk lever sina liv som vanligt, och så!!! I Sodom och Gomorra regnar det svavel och eld. Folk dör i Syndafloden under Noas tid, och samma öde väntar oss alla då Människosonen kommer tillbaka. Ät, drick och var glada, men vet att hämndens timme snart skall slå.
Eller?
Som så ofta förr måste vi ta ett steg tillbaka och ställa oss frågan: Vad pratar Jesus om här egentligen? Vad vill han säga?
Om 14 dagar är det den stora Julbasaren. När folk frågar mig om saker som inte är direkt relaterade till detta event svarar jag just nu ofta EB – Efter Basaren. Just nu hinner jag inte, det snurrar helt enkelt för fort, utan det får vänta, till sen, efter basaren, EB. Nu hoppas jag bara att jag kommer ihåg att göra allt det där som jag lovat att göra, sen.
Du och jag har ganska bra koll på hur vi bör leva som kristna. Vad man skall göra och inte göra. 10 Guds bud, Gyllene regeln osv. Men ni vet hur det är. Livet snurrar ibland lite fort och man tänker att man skall ta tag i sitt liv och ordna upp sitt förhållande med Gud, sen. Efter att det lugnat ner sig lite.
Och så hoppas vi på att vi skall komma ihåg allt det där vi lovat, sen.

Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon.

Tänk om vi alla i hela världen, bara för en dag, skulle leva så som vi lär. Så som vi vet är rätt. Be för vår nästa. Vända andra kinden till. Göra mot andra så som vi vill att de skall göra mot oss. Vilken underbar dag det skulle vara. Det skulle vara rena himmelriket.

Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.

Du och jag har kapaciteten och möjligheten att skapa Guds rike här på jorden. Inte sen, inte då, utan Nu.

Hur var det då med det regnande svavlet, elden och floden. Kristi återkomst och Domens dag? Är det bara en saga som använts av klerikatet för att undertrycka massorna? Gören bot och bättring annars drabbar Guds vrede er? Nej, det är ingen saga. Kristi återkomst är en realitet. Domens dag kommer. Vi vet inte När, bara Att.

Jag kan prata om livet före och efter Basaren. Skjuta upp vissa saker till EB. Men jag kan inte skjuta upp att försöka leva rättfärdigt till efter Kristi återkomst. Det finns inget Sen där. Utan tiden att börja leva efter Gud bud, att göra vårt bästa för att leva upp till titeln Kristen, är här och nu!

Vi lever alla i väntan på Kristi återkomst. Vi säger det tillsammans om en stund i nattvardsbönen.  ”Din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, ni minns orden, till dess du kommer åter i härlighet.”

Vi lever i Vaksamhet och Väntan.
Väntan på Kristi återkomst.
Men det är ingen passiv väntan, utan en väntan i Vaksamhet
För det är så lätt att trilla in i ovanor. Så lätt att tänka, Sen, när det lugnat ner sig lite.

Men Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.

Vi bär alla Guds rike inom oss, bara vi vågar tänka Här och Nu!