Predikan Domsöndag 2014

Kristendomen är krånglig. Ena dagen står jag här och pratar om en kärleksfull gud som förstår, som förlåter som älskar dig vad som än händer. Och idag står jag och talar om Domen, om en dömande Gud som sorterar de bra från de dåliga, skiljer fåren från getterna och kastar de ruttna fiskarna i ugnen.
Hur ska jag ha det egentligen? Vi tittar i Skriften. Där hittar vi Jesus som säger: ”Döm inte, på det att ni själv inte skall dömas.”  ”Med det mått som ni mäter upp, skall också ni en gång mätas upp.” ”Vänd andra kinden till” OK, en poäng för den kärleksfulle guden.
Så kommer vi till Domsöndagens texter och tonen är en helt annan. ”Brinnande ugn” ”Där skall det gråta och skära tänder”

Har ni tänkt på hur snabbt är vi framme och skall hjälpa Gud. Vem, vad, när och hur och med vem synas och nagelfars, has åsikter om. Diskuteras, stöts och blöts. Gud behöver inte sortera de där fiskarna. Det gör vi så bra åt honom.

Så när någon dristar sig till att antyda att vi som står där med förstoringsglaset och synar andra människor i sömmarna. Att VI inte har helt vitt mjöl i påsen. Kanske till och med har ett fel eller två. Ja då är vi snabbt framme med citaten ovan, ”Döm inte på det att ni själva inte må dömas”. Kärleksfull och förlåtande Gud.

Hur ska vi ha det? Dömer Gud? Finns det ett helvete och evig fördömelse eller kan allt förlåtas? Är Gud kärlek, eller är han Dom?

Ja!

. Gud är Kärlek. Gud förlåter. Men han är inte en mesig Gud som bara rycker på axlarna och säger Jaha. För Gud ställer krav! Gud ställer kravet att vi skall försöka göra vårt bästa. Vi kommer inte alltid att lyckas. Tvärtom. Guds krav är så höga att vi kommer att misslyckas. Jag menar: är det någon här som klarar kravet att aldrig någonsin tänka elaka tankar om en enda av sina medmänniskor?  Räcker med att åka fullsatt tunnelbana i rusningstrafik för att misslyckas där.
Men det är inte det det handlar om. Gud kräver inte att vi skall lyckas. Han kräver att vi skall försöka så gott vi kan. Med hela vårt hjärta, med hela vår själ, försöka. För Gud är kärlek.

Men Gud är också en dömande Gud. För en gång kommer Kristus tillbaka. En dag är det dags för det som kallas för Domens dag. Det är ingen teoretisk konstruktion. Det är verklighet. Och då är det viktigt att minnas:

Det är Gud som dömer, inte Vi. Vi tar allt för ofta på oss för stor rock och försöker gå Guds ärenden. Gör inte det. Domen, liksom hämnden, är Gud´s allena. Det är inte vårt jobb att döma. Inte vårt jobb att fördöma. Det ska vi och måste vi överlåta åt Gud.

Till den Gud som är kärlek. Som vill att vi försöker. Att vi gör vårt bästa.
Därför kan vi alla se fram emot Domens dag med trygghet och förtröstan.

Därför att det är Gud som dömer, inte vi.