Att bygga en kyrka….

När man skall bygga en kyrka måste man först ha en bra grund att arbeta utifrån. Vi utgick ifrån den här grunden. Andra använder sig av den här!

När så grunden är etablerad måste man göra en analys. Vad är det för Kyrka vi är ute efter? Vad är behovet? Vi valde med hänsyn till omgivningarna en ganska traditionell, klassisk kyrka. Vid första anblicken skulle man kunna kalla den konservativ, men det är att kategorisera den för snabbt.

När vi sedan försöker montera och sätta ihop vår kyrka upptäcker vi ganska snabbt att det som stämde så bra på ritningen, i teorin, inte alls fungerar i praktiken. Delarna ser liksom inte ut som vi hade tänkt oss. Är inte så perfekta och raka som de skall vara enligt ritningen. Utan det är lite skadat här och där. Lite snett och vint.
Att försöka ”rätta till” genom att slipa ner och skära bort det som sticker ut och skaver visar sig snabbt vara en ytterligt dålig idé. Slutar bara med att de individuella delarna går sönder. Istället får vi jobba med det vi har.

Med lite kreativitet, genom att titta på delarna på ett nytt sätt, acceptera att det inte ser ut som på ritningen, tänka lite nytt, så lyckas vi tillslut montera ihop vår lilla kyrka.

Men då hela kyrkan har samma färg, allt ser likadant ut, konstaterar vi snabbt att den ser ganska tråkig ut. Med färg och form, kreativitet och glädje försöker vi därför lyfta fram det bästa i varje del. De där små avvikelserna från ritningen visar sig snart bli dekorativa element som ger hela bygget karaktär och liv.

Tillslut står den där: Vår vackra kyrka! Inte enligt ritningen, kanske inte ens perfekt. Men vi är stolta över den, ändå! 🙂

Det färdiga resultatet. Modellen till höger.

Det färdiga resultatet.
Modellen till höger.