Bibliotek extra de luxe

Finns ett antal olika underbara museer och liknande att besöka i denna stad. Många av dem kan vi tacka Habsburgarna för.

Denna släkt som regerade Österrike med omnejd i hur många år som helst blev ju med tiden hyfsat välbärgade. Likaså var det en mycket mäktig släkt. Två saker som på olika sätt manifesterats i byggnader och annat runt omkring i Wien. Så till exempel är biblioteket de byggde i en flygel till slottet helt absolut fantastiskt. Jag har ju tidigare berätta om biblioteket i Stift Melk. Prunksaal här i Hofburg är i samma kategori. Det vill säga, ett bibliotek som tar andan ur en. Arkitekturen är av det mer bombastiska slaget och det är målningar i taket som får mig att nästan vrida nacken ur led. Mitt i salen är det fyra stycken glober. Två som avbildar stjärnhimlen, och två som avbildar jorden. Praktpjäs är liksom lite för litet ord att beskriva dessa skapelser.

Bland bokhyllorna finns vindlande spiraltrappor upp till nästa våning (som man tyvärr inte får gå upp till) Trapporna ser ut att vara tagna direkt från Hogwarts och när jag ser en uggla i relief på en av dem ökar misstankarna drastiskt. Fantasin går dessutom upp i högvarv när jag ser en dold dörr bland hyllorna och anar ett rum där bakom. Ett rum fyllt med ännu fler böcker! Tyvärr kommer mina vilda planer på att gömma mig bakom en pelare för att i ensamt majestät undersöka alla vinklar och vrår efter stängningsdags på skam då jag noterar dels skarpögda vakter, dels alarmsystem med rörelsedetektorer i hörnen. Får nöja mig med att besöka under ordinarie öppetider och drömma om dolda skatter och hemliga gömmor.

 

En port till nya världar...? :)

En port till nya världar…? 🙂

Vindlande trappor som leder.....

Vindlande trappor som leder…..