Fri WiFi!

En sak man en smartphone-beroende SocMed nörd som undertecknad absolut uppskattar med Wien är tillgången till fri WiFi. Så kallade HotSpots och ställen där man utan kostnad och utan krångel kan koppla upp sig är många och ligger tätt.

Notera, är alltså utan kostnad och utan krångel. Du är inte bundet till något speciellt abonnemang. Inte heller måste telefonnummer, skonummer och namnet på din förstfödde uppges som ibland är fallet när man försöker koppla upp sig i Sverige. Utan de flesta gånger är det bara att klicka OK och börja surfa.
Och till alla säkerhetsnissar, inkl. käre Maken, Ja, vi vet, fritt WiFi utan spärrar ställer krav på användaren. Är ju inte så att man sätter sig på närmaste café och gör sina bankärenden och liknande. Men för att kolla Facebook, läsa dagstidningar, besvara vissa mail etc duger det alldeles utmärkt.

Det största nätverket i stan är Freewave. Enligt sin egen hemsida finns de på 626 ställen i Wien. Ett bra stabilt nätverk.
De flesta caféer och restauranger har hakat på trender och erbjuder, om inte Freewave, något motsvarande. Ibland kan man behöva fråga om lösenordet, oftast står det längst bak på menyn eller som i ett fall på en stor tavla i restaurangen.
Har hittills inte varit med om att jag behövt registrera mig på något sätt eller, som när man skall utnyttja WiFi på Arlanda, fippla med att skicka telefonnr och få kod i form av SMS tillbaka.

När man kombinerar detta generösa delande av WiFi, med den klassiska Café-kulturen där det är OK att sitta flera timmar, och kryddar det hela med smidiga bärbara datorer, förstår man varför vissa Caféer stundtals ser ut som lyxigt inredda kontorslandskap. 🙂