Åska, snöstorm och driv-is?

Brukar när det blir tal om väder och vind och huruvida vi kan vistas utomhus en specifik dag och tid använda mig av uttrycket ”Så länge det inte är åska, snöstorm och driv-is” Underförstått att ett sådant väderfenomen är högst osannolikt.

Njöt av en för mig ovanlig sovmorgon när jag plötsligt väcks av ett intensivt regnväder. Ni vet det där när någon helt plötsligt vrider på en kran och vädret går från ingenting till fullständigt ösregn på ca 5 sekunder. Några sekunder senare kommer en intensiv blixt och en åskknall som låter som den är ungefär 2.5 meter från fönstret.
Japp, nu är jag definitivt klarvaken och till och med uppe ur sängen. Så mycket för den slöa sovmorgonen.
Tycker mig höra att regnet om möjligt har ökat i intensitet och drar upp rullgardinen.
Nej, det regnar inte. Det haglar! Rejält! Fönsterbrädan utanför fönstret är täckt av vitt hagel. Likaså marken på innergården. Några minuter senare har själva hagelskuren avtagit och istället tittar jag på snöflingor som sakta dalar ner för att lägga sig tillrätta på trädens grenar.

Nu sitter jag här och dricker mitt frukostkaffe och tittar ut på en blå himmel med strålande sol och känner mig fullständigt förvirrad. Skall jag förbereda mig för drivisen och snöstorm? Eller njuta av vårvädret? Eller konstatera att även vädret celebrerar att det idag är 1 April?

Innergård täckt av...snö? Nej, hagel!

Innergård täckt av…snö? Nej, hagel!

 

Fönsterbräda med på sina ställen cetimetertjockt lager av hagel

Fönsterbräda med på sina ställen cetimetertjockt lager av hagel