Predikan Påskdagen 2015

Våga jubla!!!! Kristus är uppstånden!

Vi har gått från djupaste förtvivlan och mörker på långfredagen till underbaraste största jubel på påskdagen. Han, som vi trodde var död och borta. Har återuppstått. Han lever. Och hela världen fröjdas i påskens glädje. Jubel, klang och fröjd!!!

Har ni tänkt på att det är så sällan som vi verkligen jublar. Ni vet den där oförställda bubblande sprudlande glädjen. När man för en sekund vågar släppa alla Men och Eventuellt och Möjligtvis Kanske. Utan bara vara Glad. Bubblande, sprudlande glad! Idag är en sådan dag! I dag är en dag där vi kan släppa alla tankar på Borde och Skall. Strunta i högen med disk som står där hemma, utan jubla och var glada. För Kristus har uppstått!!!

Och nu tittar några av er på mig med det där lite roade överseende leendet som man har när man tittar på barn som jublar i glädje. ”Gulle dig…” Ni vet det där när man tänker: ”Vad gulligt att du är glad. Vad sött att du skrattar. Jag önskar jag också kunde gå så, utan bekymmer, men jag är vuxen och ordentlig och vet att det finns bekymmer och tråkigheter i livet som jag måste försöka lösa. Även om jag vet att det inte går. Så jag är allvarlig och seriös, men det är kul att du är glad.”

Backa lite! Tänk efter. Varför är vi här idag?

Därför att Vi tror på en Gud som har. besegrat. döden!  Som har Uppstått. Från. Det. Döda!  Efter denna dag är Allting möjligt! Så jubla! Gläd dig!

Ja, jag vet, det finns fortfarande sorg kvar i världen. Om några dagar är den grå vardagen här, med allt vad det innebär av städning, tvättning, arbete och dammråttor i hörnen.

Men en dag, i dag, är du tillåten att glömma allt det, och bara jubla. Låta den underbara bubblande glädjen strömma genom dig.  För vi tror på en Gud, som gråter med oss när allt är mörkt. För han har själv gått igenom det mörka. Som suckar med oss i vardagens gråa tristess, för han har själv gått där. Och som Jublar med oss i lycka över att bara finnas till. För vår Gud har besegrat döden själv.

Jag vet att jag ofta sagt till er att Kristen tro inte är en enkel biljett till evig lycka. Det finns sorg och smärta även när man tror på Gud. Men efter påsken är det aldrig mera beckmörkt! Det är aldrig hopplöst! Livet blir aldrig mer densamma. För det finns en grundton av glädje som aldrig tystnar.

Kristus är uppstånden, Ja, Han är sannerligen uppstånden!