Min kväll med utrikesministern….

Det talas mycket, både här och i Sverige, om integration. Om hur vi hjälper de som är nya i landet att finna sig tillrätta och i den bästa av världar utvecklas och bidra till det nya hemlandets utveckling och uppbyggnad.

Här i Österrike har man noterat och accepterat att religion är en av nycklarna till en lyckad integration. Att religionen och religionsutövandet inte bara handlar om tro, utan också om kultur. Att när jag känner mig trygg i och får utöva min religion, min kultur, lättare kan ta till mig och anpassa mig till den nya kultur jag lever i.

En gång om året bjuder Sebastian Kurz  numera Österrikes utrikesminister och tillika ansvarig för integration, in oss ”fremdsprachige” kyrkor till en liten get togheter. Ett enkelt, men mycket tydligt sätt att visa att de som regering är medvetna om oss och stöttar oss i vårt arbete. Talen som hölls var också mycket om vikten av ömsesidig respekt och hur kyrkan kan vara en brygga in en ny kultur för nyanlända.

Den här kvällen var vi bara Evangeliska kyrkor på plats. Totalt 12 olika kyrkor var representerade från nästan lika många länder. Allt från Taiwan till Ghana, Danmark, Sydafrika och Sverige. Man kan väl säga att medan Hr Utrikesminister utövade politik, diskuterade vi kyrkor ekumenik och ett antal visitkort bytte ägare.
Kort sagt, en lyckad kväll. Nu skall jag bara googla fram adressen till den där kyrkan som jag lovade att jag skulle komma till… 🙂

Den Svenska delegationen med Hr Kurz

Den Svenska delegationen med Hr Kurz