Vill de inte ha några kunder?

OK. Erkännes. Jag är numera bortskämd av Wiens ojämförliga lokaltrafik. En turlista som under rusningstrafik innebär avgång var tredje (3) minut. Ett linjenät som är så tätt att du sällan behöver gå mer än två kvarter för att hitta en hållplats och priser som utslaget på året blir ganska låga. Är dessutom enkelt att köpa biljetter i automater som finns på varje hållplats alternativt på spårvagn eller bussen. Trots att mina tyskakunskaper när vi flyttade till Wien var icke existerande, lyckades vi dock ganska snabbt förstå hur det hela hänger ihop.

Så tillbaka till Sverige och Härnösand för en sommar. Tänker att det är onödigt att hyra bil, dessutom dyrt. Det finns ju bussar och tåg även här.

Tre dygn senare, efter noggranna studier av lokaltrafikens hemsida. Lusläsning av informationssidor i appar, i broschyrer och telefonsamtal till kundtjänst är jag fortfarande förvirrad och kan bara konstatera: Lokaltrafiken Västernorrland vill inte ha några kunder!

Jag bortser från turtätheten. Även jag kan acceptera att en gång i timmen är vad man kan begära. Inte mer. Låt oss istället koncentrera oss på biljettpriset. Eller för den delen, att köpa biljett. Tydligen finns det en form av resekort. Men ingen kan tala om i förväg hur dyr din resa blir med detta kort, utan det bestäms av hur ofta du reser. Men det gäller bara på en specifik förutbestämd sträcka! Om du skall resa en annan sträcka måste du säga till chauffören. Jag ringer till kundtjänst för att få tag på någon som kan förklara och reda ut begreppen lite för mig.

– Vad kostar en resa mellan Härnösand och Sundsvall?

-Ja, det beror på vad du angett för normalresa.

-Normalresa?

-Ja, vad du har angett för normalresa på kortet!

-Vad menas med ”Normalresa”?

Personen på kundtjänst suckar tungt och det hörs genom telefonledningen att hen tycker att jag är oförlåtligt dum. 

-Ja, den normalresa du angett på kortet!

Känner mig ärligt talat inte mycket klokare av detta papegojliknande svar, utan försöker en annan vinkel.

-Vad är grundpriset för en resa mellan Härnösand och Sundsvall?

–Ja, det beror på vad du angett för normalresa på kortet och hur ofta du reser.

Här känner jag att vi inte kommer mycket längre och jag avslutar samtalet.

Efter lite ytterligare efterforskningar lyckas vi tillslut införskaffa ett Resekort. Inte heller försäljaren av detsamma kan berätta hur mycket en resa kostar, men tror det är ungefär 80:- Visar sig att resa Tur och Retur med buss Härnösand – Sundsvall kostar 423:- för två vuxna och ett barn! 

Lite jämförelser. För samma summa får vi tre (3) 48-timmars kort i Wien och kan åka obegränsat tunnelbana, buss och spårvagn i hela Wien med omnejd i två dygn. Eller vi kan köpa tre billiga SJ biljetter á 195 kr och sticka ner till Stockholm.

Jo, jag är rädd om vår miljö! Jag vill verkligen, om jag kan, åka kollektivt. Men tyvärr. Vår ekonomi har inte råd med att vi färdas med buss i Västernorrland. Det blir, absurt nog, billigare i slutändan, att hyra en bil.