Att rensa en bokhylla

Försöker det omöjliga uppdraget att arrangera vår bokhylla i lägenheten hemma i Sverige.

Uppdraget är omöjligt av två starka skäl. För det första har vi nu betydligt färre hyllmetrar att arrangera vår ihopsamlade litteratur på. Bokhyllorna är helt enkelt färre, men böckernas antal är fortfarande desamma. Tack och lov kan man själv bestämma hyllplanens inbördes placering. Så av rena utrymmesskäl är vårt bibliotek numera systematiserat, inte i bokstavs- kategori- eller tema- ordning. Utan böckerna står strikt enligt storlek för att maximera antal hyllmetrar.

Inte så krångligt system egentligen och något som borde gå ganska fort, tycker man. Då har man tyvärr inte tagit hänsyn till Läs-faktorn. Eller som man också kan benämna det: ”Oooohhh den boken är bra” alternativt ”Oj, har vi Den underbara boken som jag länge tänkt läsa” eller ”Den här boken väcker minnen” Små faktorer som kraftigt försenar arbetet eftersom man ju bara måste sätta sig en stund och läsa ett kapitel eller två i boken som man just återfunnit.

Tre dagar senare har jag lyckats arrangera totalt fem (5) hyllplan á 80 cm, fyllt hela golvet med diverse större eller mindre högar med ungefärligt systematiserade böcker samt läst tre romaner, en ungdomsnovell, några korta spökhistorier och några kapitel här och där i diverse olika romaner och deckare samt i brist på förtrollade skåp flytt till Narnia via böckerna.
Känns som detta kommer att ta lite tid….hmm vad är det där för bok?…..

 

Inte mitt bibliotek. Har inte så bra ordning....;)

Inte mitt bibliotek. Har inte så bra ordning….;)