En religiös procession 

 

Som jag berättat tidigare har det varit lite praktiska problem med årets Julbasar. Närmare bestämt lokalproblem. Var skall vi vara någonstans?? Tillslut löste sig dock denna fråga och vi kommer nu att vara på Gesundheitsministerium på Radetskystraße 2 i Wien.

En av höjdpunkterna på basaren är Luciatåget som framträder tre gånger under dagen. Går inte att förneka att ett gäng vitklädda, skönsjungande damer med ljus i håret onekligen är ett lätt exotiskt och udda inslag utanför Sveriges gränser. Dock var det ju detta med tända ljus. Brandföreskrifterna tillåter nämligen inte dylika eccesser! Luciatåget var därför ett tag i allvarlig fara att bli helt nedsläckt! Kunde måhända batteridrivna ljus vara ett alterantiv? En tanke som fick Lucia-puritanerna i basarkommitén att rygga tillbaka med förskräckta miner.

Förnyad kontakt togs med lokalansvariga. Förnyade förklaringar om vad ett Luciatåg egentligen är. Så går det upp ett ljus,  måhända liljeholmens, för dem vi pratar med: ”-Ja, men det är ju en Religiös Procession! Ja, då är det inga problem att ha levande ljus!!”

Klockan 12, 14 och 16 den 29 november, kommer därför Lucia med följe, skrida genom basarvimlet, med tända ljus, sjungandes om hur Natten går med tunga fjät. Och om någon undrar, så är det en Religiös Procession!  Är ju trots allt ett helgon vi firar. 😉

Lucia