1

En kopp kaffe med Dr. Sr. Vassa

De ekumeniska gudstjänsterna innebär ofta oväntade möten. För någon vecka sedan lärde jag känna en Nunna från den Rysk-Ortodoxa kyrkan. Några dagar senare träffades vi på hennes arbetsrum för en kopp kaffe. Nu misstänker jag att ni ser framför er en mild liten farmorsliknande sak som plirar med pigga klara ekorreögon under det styvstärkta doket samtidigt som vi under stilla småprat dricker kaffe ur spröda porslinsmuggar.
Inget kunde vara längre ifrån verkligheten. Jo, ögonen på Dr Vassa är pigga och klara. De har också den erfarne lärarens stadiga blick, van att hålla ordning på ett stort auditorium. Dr Vassa är en intellektuell, skarp teolog som milt sagt vet vad hon talar om. När vi sitter där och delar på en chokladkaka hinner vi avhandla allt från kvinnans ställning i den akademiska världen till synen på Jungfru Maria med en liten utvikning till Jona.
Trots våra olika utgångspunkter och traditioner hittar vi fler beröringspunkter än vad som skiljer.

Ännu en gång är det tydligt, det handlar om ett dop, en Gud, en mänsklighet. 🙂

Om du vill ha en snabb introduktion till rysk-ortodox teologi, presenterat på ett pedagogiskt sätt med glimten i ögat kan jag varmt rekommendera hennes hemsida eller att titta på hennes Youtube-kanal.

 

Min egen mugg! :)

Min egen mugg! 🙂

 

Comments 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *