Det här med Glasögon

Som jag berättat tidigare så har även jag nu blivit med glasögon. Ser världen på ett helt nytt sätt. Eller rättare sagt, ser numera min omvärld igen.
Övriga familjemedlemmar som burit dessa synhjälpmedel i flera år skrattar dock rått åt mina förvånade utrop över vissa oväntade aspekter av glasögonbärandet. Det där folk aldrig berättar.

Till exempel det där med den tillfälliga blindheten orsakad av plötslig temperaturväxling.
Någon gång funderat på varför vissa människor tvärnitar precis när de klivit in genom dörren? Jag har tidigare svurit ve och förbannelse över dessa individer. Nu är jag en av dem. Förklaringen är enkel och stavas Imma! När du kommer från en kall yttervärld och kliver in i ett varmt rum bildas ett helt ogenomträngligt lager med imma på glasögonen och du går från att se klart på din omvärld till att vara blindare än en mullvad i motljus. Allt inom loppet av en halv sekund.
Detta fenomen: tillfällig blindhet på grund av igenimmade glasögon, sker också när man dricker en kopp valfri varm dryck en kall dag. Naturlig reaktion för icke glasögonbärare är att blåsa lite på den varma drycken precis innan man dricker för att undvika brännskadad tunga. Glasögonbäraren lär sig dock snabbt att denna manöver innebär att dricka sin kopp i blindo då effekten imma-på-glasögon är omedelbar.

Promenad i regnväder är en helt annan upplevelse med glasögon än utan. Med glasögon blir det lätta regnvädret snabbt en potentiell livsfara. Små vattendroppar på glasögonen ger dubbel effekt. Dels försämras ditt synområde kraftigt. Dels blir det du ser psykedeliskt förvridet genom den extra lins skapad av den lilla vattendroppen. Visserligen intressant effekt att se små regnbågar varhelst man tittar, men trots allt lite frustrerande efter en stund.

Det ständiga putsandet. Om du inte vet vad du skall ge en glasögonbärare, ge en putsduk! Vill du bli extra populär, släng med en liten (svindyr) sprayflaska putsmedel. Detta är nämligen en evig sanning: glasögonen behöver putsas, jämnt! Oavsett hur nyss och noggrant man putsat dem, behöver de ofelbart putsas igen. Avstår man från att putsa dem bildas snabbt en fetthinna på glaset som ger oanade reflexer och effekter. Hört talas om Lens Flare? Det som på svenska översätts med det något(!) krångliga namnet Linsöverstrålning, eller enklare uttryckt: blänk. En antydan av oputsade glasögon och hela världen ser ut som  JJ Abrams Star Trek.

Moment 22 uppstår varje gång man råkar förlägga sina glasögon. Anledningen till att man har glasögon från första början är ju de faktum att man inte ser så bra. Råkar man då förlägga sina glasögon, vilket händer minst en gång om dagen, uppstår snabbt situationen att man inte ser att hitta dem, för att man inte har dem. Jag behöver alltså mina glasögon för att kunna leta upp mina glasögon.

Som ni förstår är vi numera en familj på tre personer, ständigt putsandes sina glasögon, när vi inte letar efter dem åt varandra alternativt krockar med varandra när vi går in någonstans. När det regnar håller vi oss för säkerhets skull inomhus. 😉