En vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien. Måndag

Får ofta frågan om hur en vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien ser ut.
Mitt vanliga svar brukar vara att vanliga veckor existerar liksom inte i en utlandskyrka. Men den här veckan tänkte jag låta er följa med ”bakom kulisserna”  och berätta vad som händer och vad vi gör en hyfsat vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien.

Måndagar, underbara dagar, eller hur? 🙂
Vi börjar veckan med personalmöte. Hela stora personalgruppen!
Vi är Linnéa – Assistent/Kantor. Heltidsanställd och precis som undertecknad utsänd av Svenska kyrkan i Utlandet för att arbeta här.
Vi har också Johan – Volontär på 25h/vecka. Anställd av församlingen.
Så har vi Pär – lokalanställd 8h/vecka för städning etc.
Samt undertecknad: Maria – Kyrkoherde och precis som Linnéa heltidsanställd och utsänd av Svenska kyrkan i Utlandet. Totalt är vi alltså ca 2.75 tjänst fördelad på 4 personal som skall täcka fyra länder. Vårt pastorat omfattar nämligen Österrike, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Men mer om det senare.

Måndagsmötet är ett bra sätt att gå igenom veckan som varit och det som hänt samt titta framåt och planera och fördela arbetsuppgifterna inför veckan som kommer. Dagens personalmöte blev riktigt roligt då Linnéa äntligen var tillbaka efter två veckor i Bryssel. Vi har inte varit utan kantor då Gunnar, som i vanliga fall brukar vara i Bryssel, var här i Wien. Ett enkelt sätt att utbyta erfarenheter och berika varandras arbete.

Efter några koppar kaffe och många skratt var det dags att städa i ordning lokalerna och fixa med administration etc och koka soppa. Måndagar är nämligen Barngrupp och Småbarnskören TonFiskarna. Ett charmigt gäng som får soppa och smörgås innan det är dags för de stora barnen som fyllt 3 eller mer att följa med Linnéa ner till kyrkan för körövning. Idag var det övning inför Familjegudstjänsten den 13 mars. Ryktet säger att det kommer sjungas om ägg….
”Småttisarna” stannar kvar i församlingssalen och har en liten sångstund där vi sjunger Imse Vimse spindel och andra ”hits” En del är bara några månader gamla och tittar med stora ögon när vi sjunger om blinkade stjärnor och Krokodilen i bilen. Andra fyller snart två och kan rörelserna till både ”I ett hus” och ”En kulen natt”

Ja soppan ja! Ni minns uttrycket ”Ju fler kockar desto sämre soppa” Det stämmer inte i SKUT. Då det är mycket som skall göras och vi som sagt var inte är så många slutade det hela med att vi alla tre haft, inte fingrarna i, men dock rört runt i soppan. Den blev riktigt god! Men när våra gäster undrade vad som var i den kunde ingen av oss svara på egen hand. Också en form av samarbete. 😉

Någonstans där under dagen mellan mailkonversationer, samtal och planering inför påskbasaren, några oväntade besök och uppdatering av Twitterkontot  lyckades jag också komma överens med datorn och skicka ut veckobrevet. Om du är nyfiken kan du läsa det HÄR. Hann också med ett långt intressant samtal via SKYPE med en Kommunikatör i Uppsala om just ämnet kommunikation.

På Söndag är det dags för musikgudstjänst där kören kommer framföra Bach kantat nr 106. Så efter att barngruppen gått hem fortsätter kvällen för vår musiker Linnéa med övning med instrumentalisterna som skall vara med.
Volontären tar hand om disken och sopar upp alla brödsmulor som hamnat under bord och stolar.
Själv passar jag på att ringa några samtal jag inte hunnit med under dagen innan det är dags att krypa upp i soffan och göra kväll.

I morgon väntar en dag av samtal och förberedelser och en och annan kopp kaffe. 🙂

Absolut nödvändighet! ;)

Absolut nödvändighet! 😉