En vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien Tisdag

Vi fortsätter vår ”bakom kulisserna” färd en vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien.
Tisdagar är en lite mer ”diverse och förberedelsedag” för oss i personalen. Är i dag vi har tid att åka ut och göra alla veckans inköp till exempel. Ett äventyr vissa gånger. Vi handlar på ett större grossistföretag. Ni vet där man köper mjölk på flak, bacon i 1Kg paket och ingen höjer på ögonbrynet när du frågar efter 3000 frigolitmuggar. (Jag vet. Har testat! Det äventyret kan du läsa här)
Vår volontär Johan var den som i dag fick ta hand om inköpen. Krävs nerver av stål och is i magen vissa stunder i Wien-trafiken. Men han börjar vänja sig. Likaså klarar han galant att navigera mellan hyllorna i affären. En inte helt lätt uppgift alla gånger när man inte bara skall hitta rätt och hitta ut, utan även klura ut vad saker och ting heter på tyska och vad som bäst motsvarar de Svenska produkter vi är vana vid. Kan avslöja att det hänt både en och två gånger som jag gått vilse i den butiken eller frågat en personal efter en specifik produkt och de tittar konstigt på mig då jag står precis framför det jag frågar efter. (Men hur skulle jag veta att sylt heter marmelade i det här landet??)

Under tiden som Johan ägnar sig åt seriös shopping planerar jag och Linnéa söndagens gudstjänst. Det blir en lite annorlunda gudstjänst då det är en ren musikgudstjänst runt Bach kantat 106, ”Actus Tragicus” Som tidigare nämnts är ju personalstyrkan inte så stor. Så vi diskuterar allt från placering av förbön till layout av agendan. Hemma i Sverige fick jag hjälp med utformning och tryckning av agendor av personalen på pastorsexpeditionen. Här ligger även dessa arbetsuppgifter på oss. Tack och lov har vi både bra dator och kopieringsapparat, så tar förhoppningsvis inte allt för lång tid innan agendorna är färdiga och redo för söndagen. Passar också på när jag sitter vid datorn att puffa lite för söndagen på Facebook och på Twitter. Just Facebook fungerar väldigt mycket som vår anslagstavla.

På torsdag skall kören göra ett framträdande på en större konferens här i stan. Linnéa och Johan åker under eftermiddagen iväg och rekognoscerar.
Själv blir jag hastigt kallad till ett sjukhusbesök. Kommer ihåg rådet jag fick från en äldre kollega: ”Ta alltid med psalmboken” Så det sista jag gör innan jag lämnar hemmet är att kasta ner min lilla melodipsalmbok i handväskan. Blir en fin stund vid sjuksängen och vi sjunger igenom flera av de älskade psalmerna.

Väl hemma igen återstår lite mer skrivbordsarbete för undertecknad. Volontären Johan börjar med pajarna till morgondagens Seniorträff och Linnéa förbereder musiken och allt som hör därtill.

I morgon är det en ny spännande dag. En dag som kommer bli både lång och intensiv.