En vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien. Söndag

Söndag är det självklart dags för gudstjänst.

Normalfallet är att vi firar högmässa kl 11:00 varje söndag. Andra söndagen i månaden är det familjegudstjänst istället för högmässa. Men den här söndagen är lite annorlunda. Idag är gudstjänsten först kl 18:00.

Det är en musikgudstjänst byggd runt J S Bach Kantat nr 106. Även kallad ”Actus Tragicus” Kören har övat intensivt de senaste veckorna och nu sitter förhoppningsvis alla tonerna där de ska.
Timmarna innan det är dags att starta är det full aktivitet i kyrkan. Medan musikerna övar droppar körmedlemmarna in en efter en. Sista genomsjugningen går bra och nerverna som dallrat lite börjar lugna ner sig. Skriver ihop förbönen. Kyrkvärden kommer och vi pratar igenom gudstjänsten innan det är dags att möta våra gäster.

Just denna gång är gudstjänsten i gränslandet mellan gudstjänst och konsert. Men det är inte för inte som Bach kallas för ”den femte evangelisten” När det sista Amen klingat ut känner vi alla att vi verkligen fått fira gudstjänst tillsammans.

Kören och musikerna går tillsammans med Linnéa och Johan till en närbelägen restaurang för att fira. Själv gör jag tidigt kväll. I morgon kommer jag åka iväg hysteriskt tidigt då alla kyrkoherdar i SKUT är kallade till vidareutbildningskurs.

Jag hoppas att ni tyckt om denna lilla titt in ”bakom kulisserna” i vardagslivet i Svenska kyrkan i Wien. Fortsätt gärna att följa bloggen. Ni kan också följa våra öden och äventyr på vår Facebooksida.

Kyrkans härliga kör och vår fina instrumentalgrupp.

Kyrkans härliga kör och vår fina instrumentalgrupp.