Möte på ett flyg

På flyget hem hamnar jag bredvid två äldre italienska damer. Två paranta madamer i 70+ åldern. När de tillslut lyckats trassla sig ner på sina platser plockar de fram sminkdosan och bättrar på make-up´en. Nu pratar vi inte om några snabba duttar med ett milt läppstift, utan här är det full styrka som gäller med både läppenna och läppstift, pålagt enligt konstens alla regler. Läppstiftet är mörkt korallrött, precis som de välmanikyrerade naglarna.

Visar sig att de är på väg med en gruppresa för att bese Wien i några dagar. De pratar glatt med mig och delar generöst med sig av sin livsvisdom. Problemet är att de enda språk de behärskar är Italienska. Ett språk där mitt vokabulär begränsar sig till ”Ciao Bella” och diverse matrelaterade termer. Det är dock inget som hindrar dessa damer att nyfiket fråga ut mig om ditt och datt. Så det är med många gester och ännu fler skratt som vi pratar, typ, med varandra.

De undrar vad jag gör i Wien. Att försöka förklara för två äldre, väldigt katolska italienskor att deras jämförelsevis unga kvinnliga stolsgranne inte bara är präst utan tillika kyrkoherde är en utmaning som sätter undertecknads kommunikationsförmåga på hårda prov. Men en bild säger mer än 1000 ord sägs det. En av mina få selfies i telefonen är en bild på mig själv tillsammans med Kardinal Schönborn.

Den inledande tystnaden när jag visar mina nyfunna  väninnor bilden ersätts snart av smattrande italienska och glada utrop när de förklarar för varandra att de sitter bredvid en svensk kvinnlig Präst! Protestantisk förvisso, men ändå en präst!
Jag blir nu snabbt utfrågar om jag träffat Påven, om jag är gift, har barn, om jag träffat påven, bekräftande fråga att jag är protestant och är jag säker på att jag inte träffat Påven?? Allt varvat med glada utrop, kramar och blöta kindpussar!

Skulle jag någonsin ha vägarna förbi Palermo har jag nu lovat att höra av mig till två damer som inte bara erbjudit mig husrum, utan även guidade turer och god mat. Själva har de en bild och ett visitkort att visa för andra att de suttit bredvid en kvinnlig präst på flyget till Wien. 😉