En bärig vinupplevelse

Var härförleden på liten minisemester i Bratislava. En inte allt för stor stad med medeltida anor.En skylt som berättar att det är ”äldsta affären i Bratislava” samt att de endast för Slovakiska varor lockar. Affären i fråga ligger i vad som troligen en gång var köket i en gammal borg. Där inne under valven säljs bland annat handmålade ägg, broderade dukar och framförallt, vin.

Expediten, som matchar affären då han verkar kunna aspirera på titeln ”äldsta expediten i Bratislava” tar som sin uppgift att nogsamt förklara och exakt beskriva innehållet för mig i de olika vinflaskorna. Allt från druvans växtplats till processen att göra vin av den och precis var denna process ägt rum. Framförallt berättar han om ett vin gjort på svarta vinbär. Detta speciella vin är tydligen en specialité och enligt min ciceron fullt jämförbart med de bästa Portvin och smakligare än en Tokaijer.

Med många åthävor och på ett sätt så att jag skall förstå att detta är unikt!! Erbjuder han chantilt ett smakprov av denna fantastiska brygd! 

Med bestämd röst beordrar han den andre expediten, som uppenbarligen är den yngre och som ser ut att jobbat där endast femtio år eller så, att hälla upp några dyrbara droppar i ett glas lika stort som en mindre fingerborg. Måste erkänna att min förväntan efter denna ordrika introduktion onekligen är ganska hög.

Det fingerborgsstora glaset med de dyrbara dropparna överlämnas som om det vore kronjuvelerna. Färgen är djupt mörkröd. Ser ut som oblandad svartvinbärssaft. Jag doftar försiktigt. Det doftar sött och tydligt av svarta vinbär. Ungefär som svartvinbärssaft. Smaken är mycket söt. Smakar ungefär, eller till och med precis, som oblandad svartvinbärssaft.

Jag ler snällt mot den gamle expeditien och köper trots allt en flaska vin av honom. Dock ett vin gjort på Vindruvor och som enligt beskrivningen skall smaka precis som en chianti. Något smakprov fick jag dock inte. Får se när jag kommer hem om det var värt sina 6€. (För er som undrar, det exklusiva svartvinbärssaft-smakande svartvinbärsvinet skule kostat mig det dubbla.)