Utflippad kyrka?

I Österrike fanns en gång en färgstark personlighet. Jo, bott och bor många färgstarka personligheter i detta land. Men tänker på en speciell man. Nämligen han som kom att bli känd under namnet Hundertwasser. Friedensreich Hundertwasser var en känd bildkonstnär och formgivare. Hans konst präglas av underbar lekfullhet och man kan tydligt se en av hans deviser i princip i allt han gör: Nämligen att  Den raka linjen är ogudaktig och omoralisk! En devis som onekligen sätter sin prägel när det som designas är ett hus, eller varför inte en kyrka?

Japp! Det finns i Österrike en kyrka, designad av denne man! Full av symboler, inte en rak linje så långt ögat når, mosaik, glasaltare, en stor lökkupol på toppen av tornet. Denna kyrka har Allt och lite till. Rent formellt heter kyrkan St. Barbara Kirche och ligger i Bärnbach. Den byggdes 1948, och designades 1987 om av Hundertwasser.

Runt kyrkan står ett antal portaler prydda med symboler för olika religioner så som till exempel Judendom, Isalm, Hinduism etc. En av portalerna saknar symboler och är tillägnad ateister och icke-troende. Tillsammans bildar dessa portaler en symbol för tolerans, ekumenik och religionsdialog. Kyrkobyggnaden i sig är likaledes den fylld av symboler. Både stora, tydliga välkända, och små mera diskreta och dolda. Själv blir jag förförd av det underbara fönstret vid dopfunten. En virvel av färger och liv!

Sitter en stund inne i stillheten och låter min blick vila på krucifixet framme vid altaret. På något sätt känns hela denna kyrkobyggnad, i sin nästan vulgära mix av färger, former och symboler, som en bild för hela vår Kyrka. En salig röra, precis som mosaiken som täcker väggarna. Utan raka linjer, med symboler och tankar som vid första anblicken ser ut att inte höra hemma där. Men där allt tillsammans bildar en fungerande, till och med vacker, helhet med Kristus i centrum.
Precis som det är i vår världsvida Kyrka, en salig röra, med Kristus i centrum.

IMG_8089

Det virvlande fönstret vid dopfunten

hundertwasser-700204_1920

Det går inte att missta sig på Hundertwassers omisskänneliga lekfulla stil