Hemma?

Så är det då dags igen, att åka hem.

Frågan är bara: Var är ”hemma”?

Jag åker ”hem” till Sverige, som är och som alltid kommer att förbli mitt hemland. Var jag än är i världen kommer jag alltid nynna på ”små grodorna” runt midsommar, få en klump i halsen varje gång jag sjunger ”Den blomstertid” i skolavslutningstider och fylla huset med tända ljus runt Lucia och Jul. 

Samtidigt har jag bott i Wien och Österrike nu i snart fyra år. Även om jag fortfarande har svårt att förstå språket och fascineras över vissa kulturella inslag, känner jag mig mer och mer ”hemma” i denna stad. Jag muttrar över alla turister som översvämmar stan varje år. Har hittat mina egna små pärlor där jag trivs. Har mina vardagsrutiner med lokala butiken där vi oftast veckohandlar, lokala mathaket där man hamnar när man inte orkar laga mat och favoritkrogen som frekventeras när man vill sätta guldkant på vardagen. Kort sagt, Wien är min hemstad!

Så, var är ”Hemma”?

Landet där jag förstår språket? Där kulturen och traditioner är välkända? Det land där jag vuxit upp?

Eller landet där jag bott flera år? Som jag lärt mig verkligentycka om?  Som är en utmaning, men som får mig att växa?

Kan ”hemma” vara mer än en plats i livet?