En svensk kung i ett slott i Österrike? 

Under sommarens Roadtripp Österrike hamnade jag bland annat i Innsbruck. Där kan man bland mycket annat hitta slottet Ambras. Har funnits någon form av slottsbyggnad här sedan tidig medeltid. Är alltså historia i varje stenbumling. Och eftersom Habsburgarna har varit inblandade och diverse slottsherrar tagit detta med att samla saker på största allvar är det en imponerande utställning som möter en. Är absolut värt ett besök.

Kräver dock sin kvinna att gå igenom alla salar och bese alla konstverk. Kanske därför inte så underligt att när jag kommer till glasutställningen funderar jag på vad det var i kaffet jag drack? En svensk kung på ett glas i ett slott i Tirol? Har jag varit här så länge så jag börjat halluciniera?

Tittar noga, läser skylten, och jo, jag såg rätt. Där på ett dyrbart handmålat glas från 1710 ståtar Karl XII i ståtlig karolineruniform. I texten på glaset kan jag bland annat läsa ”Pro fide et Patria” ”För tron och fosterlandet”

Kan ju inte påstå att jag engagerat mig övedrivet i Karl XII tidigare. Men måste erkänna , att när man stöter på honom så här dryga 1700 km från hans staty i Kungsträdgården, uppstår en viss nationalistisk ”vi”-känsla och jag kan inte låta bli att ta ett kort.   🙂

Den uniformen är svår att ta fel på.