Predikan 4 Advent 2016

Det är viktigt vad man har för skor. Rätt sorts skor kan höja en hel outfit, fel sort kan dra ner det hela totalt. Jag menar, vandrarkängor till balklänning ser liksom inte så bra ut. Likaså är de höga stilettklackarna inte mitt första val om jag ska klättra i berg. Inte ens för mig. Det gäller att ha rätt utrustning. Att ha rätt sorts skor på sig för uppdraget.

Jungfru Maria, Herrens moder. Temat för dagen.  Hon är en enormt intressant kvinna. Hon får ett av de största uppdragen någonsin. Att bära Guds son. Att få barn är stort. Hennes uppdrag är större. Man kan ju fundera. Vad var det för speciellt med henne? Varför blev just hon utvald? Vad hade hon för ”skor” som gjorde att hon var mest lämplig? Egenskaper och inställning.

Om vi nu bortser från alla efterkonstruktioner och senare tillagda myter så kan vi konstatera att det troligen inte var något speciellt med denna unga tjej Maria. En helt vanlig kvinna i staden Nasaret. Jo, hon var född i ”rätt” släkt. Hon är trolovad med en man från Davids hus, dvs också ”rätt” släkt. Men inte mer än så. Så får hon det här uppdraget. Ängeln Gabriel kommer med budskapet till henne att hon skall föda Guds son, och Maria, tackar efter visst övervägande, Ja till uppdraget. Kan tänka mig att hon kände sig lite omtumlad efteråt. Man gör ofta det efter att man tagit de där livsavgörande besluten. Så hon ger sig iväg till sin släkting Elisabet. En äldre kvinna som även hon är med barn.  Elisabet och Maria träffas, pratar. Jag kan tänka mig att de utbyter både erfarenheter och goda råd. Förbereder sig för uppdraget att bli Mamma. Tar på sig rätt sort skor så att säga.

Du och jag är alla kallade av Gud. Vi har fått och får olika uppdrag av honom. Det är inget speciellt med dig eller mig. Vi är ganska vanliga människor med fel och brister. Starka sidor och sidor som kan förbättras. Men Gud har användning för oss. Det gäller att utrusta sig med rätt sorts skor. Plocka fram de egenskaper som behövs och rätt inställning. Ibland skickar Gud ut en på vägar och uppdrag där det krävs ganska rejäla kängor med grov sula. Ibland är det stilettklackar som gäller. Ibland mjuka mockasiner. Vilka skor just du behöver när du vandrar Guds vägar vet du bäst själv.

Ibland kan man behöva, likt Maria, ta ett andetag när man tackat Ja till Gud, och samtala med någon som kan vägleda och råda. Prova ut skorna så att säga.

Det är inte alltid lätt att vandra med Gud. Vissa tider är det till och med både tungt och svårt. Då får vi landa i gudstjänsten. Det blir en rastpaus, en andningspaus, där vi får vila ut och hämta ny kraft. En mötesplats där vi får stärka och hjälpa varandra. För jo, ibland ger de där skorna skavsår.

Samtidigt…

Det sitter en liten magnet i vårt kök. Där står: Ge en kvinna rätt sorts skor, och hon kan gå hur långt som helst. Jag skulle vilja travestera den och säga: Ge dig själv chansen att gå med Gud, och du kan gå hur långt som helst.