Predikan Septuagesima 2017

Det här med att passa in och att duga.

TV och tidningar är överfulla med tips om Vad och När och Hur man skall äta och träna för att må bra. ”Så gör du för att se bra ut”, ”Plocka fram det bästa i dig själv”. Eller om man översätter till vad det egentligen står: ” Så här gör du för att se smal, ung, vacker och framgångsrik ut. För det är bara då du räknas.” Samtidigt som vi skall hinna med att baka långsamtjäst surdegsbröd i vår eget varsamt renoverade kök med lutad pärlspont, läsa pedagogiska böcker med våra barn, när vi inte superpedagogiskt skriver böckerna, självklart illustrerade med ekologiska äggtemperafärger, tillsammans med våra små telingar. Glöm bara inte bort dig själv utan se till att du får ”egentid” som du självklart ägnar åt långdistanslöpning, Yoga, läsning av klassisk litteratur och Minfullness meditation. Ibland känns livet som en enda stor popularitetstävling. Allt från bästa betyg till flest kompisar till bästa livet. Ständigt ackompanjerat av den eviga frågan: Duger jag?

Vuxna lurar sig själva till att tro att detta bara gäller tonåringar och att när man väl kommer över tonårstiden så är man tillfreds med sig själv och att allt är frid och fröjd. Sedan när de inte känner så själva, så tror de att de är bara de i hela världen som känner så och att alla andra lever det perfekta livet och är lyckliga hela tiden. Men så är det inte. Vi är ganska många, ja ibland tror jag alla, som då och då går igenom livet med en liten gnagande känsla av att alla andra har hittat rätt och det är bara jag som inte känner att jag duger, har lyckats eller passar in.

Lyssnade du till texten förut? Speciellt orden: ”Du älskar allt som finns till och avskyr ingenting av det du skapat, ty du skulle aldrig ha gett gestalt åt något du hatade.”

Vi är alla skapade av Gud. Och han skapar ingenting som han inte tycker om.
Du är älskad av Gud!
Du duger, precis som du är!
Gud struntar i vilket betyg du får i skolan, vad vågen säger, hur många kompisar du har, hur mycket du tjänar eller hur framgångsrik du tror att du är.
Gud älskar dig precis som du är, därför att du är. Därför att Du är Du.

Men vad bra!
Då är det alltså bara att sätta sig ner, rulla tummarna och ta det lugnt? Gud älskar ju mig vad som än händer?

Nja….En sanning med modifikation.
Ja, Gud älskar dig, vad som än händer. Men, han vill också att vi gör vårt bästa. Att vi försöker varje dag göra det som är rätt och riktigt. Det som vi vet är sant. Det handlar inte om att vi skall jämföra oss med andra. Utan att vi skall jämföra oss med oss själva. Att varje dag försöka göra vårt bästa. Just för att Du är älskad av Gud. Som vi sjöng i psalm 791 förut: ”Det finns en uppgift just för dig”. ”Du är älskad för din egen skull.” För du är skapad av Gud.

Temat idag är Nåd och Tjänst. När jag landar i, till fullo förstår och accepterar att jag är älskad av Gud, precis som jag är. Då ser jag också att det är en Nåd att få göra tjänst för hans rike. Att varje dag försöka bli lite bättre. Därför att jag är älskad av Gud!