Iakttagelser på ett Bibliotek

Som jag nämnt tidigare brukar jag med jämna mellanrum sitta på biblioteket för att skriva.
Är ofelbart så att man efter ett tag kan identifiera diverse olika grupper och karaktärer bland besökarna. Inte så olikt de grupper jag stötte på under min Lunda-tid. Studenter världen över är i grunden ganska lika.

Så även här i Wien kan man se den Välorganiserade studenten med fem olika sorters färgpennor som används för att styrka över och under och markera. Böckerna är fyllda med färgkoordinerade PostItlappar och handstilen är prydligare än en laserutskrift.

Lite längre bort sitter motparten, den Oorganiserade studenten som ses frenetiskt rota i väskan och tillslut fiska upp ett skrynkligt papper med några anteckningar nedskrivna i ena hörnet. Den Oorganiserade studenten brukar inte sitta så länge då det sällan har tagits med rätt böcker för att kunna plugga ordentligt.

Den Sociala studenten kan delas in i flera underkategorier. Vi har dels de Fnittriga fjortisarna dels Party prinsarna Dessa två undergrupper interagerar onekligen med varandra ganska mycket, men är trots allt tydligt urskiljbara. Karakteristiska drag är att de alltid ses i par eller grupp. Oftast kommer de in och bokar två studieplatser bredvid varandra. Kommunikation är en livsluft, så det skickas ett antal sms inom gruppen. Efter ett tag är detta dock inte tillräckligt, utan de går ut till fikarummet där de sen tillbringar resten av dagen, livligt samtalande, fnittrande, skrattande och sms-ande.

En annan undergrupp till den Sociala studenten är den Medvetne studenten! Pannan ligger i djupa veck. Väskan (av ekologisk rättvisemärkt material) är prydd med diverse politiska budskap. Lunchlådan självklart ekologisk, vegetarisk och biodynamisk. Även denna grupp kan stundtals ses i fikarummet, då oftast inbegripen i en (djup) diskussion.

Beroende på tid på året kan man också se den Desperata studenten Vanligtvis si sådär än vecka innan tentamen. Då hittar du den Desperata studenten uppumpad på Kaffe och RedBull sittandes på biblioteket hela dagen, desperat försökande förstå anteckningar och noteringar från senaste terminens föreläsningar.