Färgglatt i kyrkan

Har ju tidigare skrivit här i bloggen om prästers klädsel. Det kan du läsa om HÄR
Den uppmärksamme kyrkbesökaren noterar dock att det i kyrkan är lite olika färger under året. Syns på bland annat Antipendiet (Tygstycket som hänger framför altaret när så är tillämpligt) eller som här i Svenska kyrkan i Wien, på Ambon (Eller talarstolen som en del kallar den. 😉 ) Framförallt syns färgen på Stolan, det färglada bandet prästen har över axlarna. (Det som de flesta barn refererar till som ”den där konstiga slipsen…” 😉 ) och Mässhaken (den stora Poncholiknande saken prästen har på sig när det firas mässa.)

Färgerna är inte slumpvis utvalda eller speglar tjänstgörande prästs sinnesstämning eller favoritfärg. Utan det finns både tradition och tanke bakom. Första gången man börjar tala om liturgiska färger är redan på 800-talet. Men det är först på 1200-talet som den Romersk-Katolska kyrkan  börjar styra upp i paletten och bestämma vilka färger som skulle användas och när.

I och med reformationen skalades mycket av det som upplevdes ”katolskt” bort i kyrkorna i Sverige. Framförallt under upplysningstiden och framåt. Det är bland annat nu som många medeltida kyrkor förstörs när man målar över kalkmålningar etc. Likaså försvinner ett tag bruket med att prästen har Alba och därmed Stola. Kyrkorna blir ”rena och vita” eller ”bleka och färglösa” beroende på vilken ståndpunkt man har.

I början på 1900-talet sker dock en omsvängning, eller rättare sagt, pendeln svänger tillbaka, prästen tar på sig alban, stolan, mässhaken, och de liturgiska färgerna kommer tillbaka i Svenska kyrkan. Vi hittar inte på något eget utan går tillbaka i traditionen och  ansluter oss till den Romersk-Katolska ordningen (varför ändra ett vinnande koncept? ) De liturgiska färgerna är därför numera Vitt, Violett, Grönt, Rött och Svart. När och varför de används hänger i hop med kyrkoåret och vad som händer där. För varje färg har nämligen sin speciella betydelse och symbolik.

Detta var en kort bakgrund. De närmaste dagarna tänkte jag gå igenom varje färg för sig och berätta mer om dess symbolik och när på året den dyker upp i kyrkorummet. Kommer också berätta mer om de där färgerna som kanske inte är äkta liturgiska färger, men som ändå dyker upp ibland…. 😉

 

flowers-583089_1920