Vitt

Det här med de olika liturgiska färgerna i kyrkan. Vad betyder det och när använder vi dem?
Vi börjar med grundfärgen – Vitt!

Vitt är Glädjens, Renhetens och Festens färg. Det är den färgen vi plockar fram när något skall firas. Därför är det naturligt att vitt används på de stora festdagarna under kyrkoåret, det vill säga Jul och Påsk. Den dyker också upp på några andra festdagar under året så som till exempel Första Advent. (Obs, att det är andra färger de övriga Advents-söndagarna. Men mer om det senare)

Eftersom vitt i kyrkan signalerar Fest, Glädje och högtid är det naturligt att det är den färgen som används vid dop och vigslar. Det är också fullt möjligt att använda vitt på begravning, för att markera och fira att den avlidna har fått ”komma hem” till himlen. Men då den tanken och tolkningen inte är den mest förekommande bland folk i allmänhet är det väldigt sällan man ser vit som begravningsfärg.

Skulle du någon gång befinna dig på en Präst- Diakon- eller Biskops-vigning kan du vara ganska säker på att få beundra vackra vita stolor och mässhakar. Vitt är nämligen förstahands valet en sådan dag.

I nästa inlägg kommer vi titta närmare på den allvarligaste färgen i kyrkan.

Fotograf: Carl Anders Nilsson c.a.n. Photography

Nattvardskalken i vitt.
Fotograf: Carl Anders Nilsson