Predikan 5 Söndagen i Fastan 2017

Och detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas

Ett modeord i dag har blivit Fake News, Fejkade eller påhittade nyheter. På Wikipedia definieras ordet som: ”en sorts bluff eller medvetet spridande av desinformation…. med avsikten att vilseleda i politiskt eller ekonomiskt syfte”

För mig känns det som att de som hittar på och sprider dessa fejkade nyheter försöker gömma sig. Vågar inte stå för det de är och möta världen rakryggade. Utan de försöker spela bort korten genom att sprida desinformation och anklaga alla andra högt och ljudligt för att sprida ”Fake News” Och jag talar inte bara om diverse mer eller mindre storvulna politiker.  Jag talar om dig och mig. Om människor som du och jag.

För även i det lilla har vi en tendens att göra just så. Tulla på sanningen. Vinkla den så att de passar oss och framställer oss själva i så god dager som möjligt. Gömma det där obehagliga och mindre smickrande. Kanske därför syndabekännelsen är så jobbig. När vi drar fram oss själva i ljuset och inser vad vi gjort.  Att vi har syndat med tankar, ord och gärningar.

Så kommer orden: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Gud ser oss som vi är. Han har fantastiskt mörkerseende, och ser även det vi försöker dölja.  Han ser. Och han Älskar oss. Och han Förlåter oss. Han har gett sig själv till lösen för vår skull.  För Din skull. Gud förlåter den som vågar stå för det hen gjort. Jag önskar att vi där vore mer lika Gud, och förlåter varandra, och oss själva. Istället för att fortsätta döma.

Joh 3:16 Det är en vers som ger liv. Som ger försoning och upprättelse. Nej, det är inte påhittade nyheter. Inga Fake News. Det är en gammal sanning som gäller än i dag, Så som det var av begynnelse, nu är och skall vara. Från evighet till evighet. Amen!