Berlin och Nyårsraketer

Har nu firat vår första Nyår här i Berlin. Dagarna innan berättade alla som bott här längre än vi, vilket ju fortfarande är de flesta, mycket livligt om Berlinares förkärlek att fyra av x antal raketer i samband med nyår.
Måste erkänna att jag mentalt rykte lite på axlarna och tänkte i mitt stilla sinne: ”Hur farligt kan det vara?” Har ju trots allt upplevt ett antal Nyårsaftnar i både Wien och andra städer.

Nu så här några dagar in på det nya året, när vi alla återhämtat oss, så kan jag konstatera att Berlinare har absolut inte en förkärlek att fyra av raketer vid nyår. Det är fel. Berlinare är besatta av att fyra av raketer, smällare och all annan pyroteknik som någonsin uppfunnits!

Ni vet hur det brukar vara på nyår. Sen eftermiddag hör man någon smällare lite här och där. En titt på klockan antyder att det är ”för barnens skull” Sedan brukar det vara ganska tyst fram till 12-slaget. Möjligtvis någon som inte ställt klockan och skjuter av en raket eller två redan 23:45. Men de flesta bränner i väg i korrekt tid. Sedan ungefär 00:20 har även de sista eftersläntrarna fått fyr på stubinen och lugnet lägrar sig över det nya året.

Så icke i Berlin!!!

De enstaka smällarna hörs redan under tidig förmiddag. Vid 18-snåret har de fått sällskap av pyroteknik som verkar satsa mer på ljud- än ljus-effekter. Dova smällar som får en att fundera över vilket hus som rasade hörs med jämna mellanrum. Från kl 23 är ljudet av fyrverkerier i princip konstant och vi nykomlingar börjar fundera över hur det skall bli på det verkliga 12-slaget?

Svaret är: Episkt!
Från ca 23:50 och mer än en dryg timme(!) var det en konstant ljudmatta av smällare och fyrverkerier! Och tro nu inte att alla raketer avfyrades i lodrät riktning. Ett antal av dessa pjäser fick en något flackare bana, om de ens lämnade marken. Doften av krut var påtaglig och dimman som skapades fick undertecknad att osökt tänka på Gustaf II Adolf. Det verkade dessutom aldrig ta slut! När året var en hel timme gammalt visade intensiteten inga tecken på att minska. Först runt halv två började lugnet lägga sig över det nya året. Endast stört av enstaka sirener från räddningstjänst och polis.

Nästa nyårsafton skall vi ladda upp med förutom traditionell champagne och choklad, ett par rejäla hörselskydd….