Vad gör en volontär i Berlin???

Lovade i måndags att ge lite mer ”inside information” om vad det egentligen innebär att jobba som Volontär här i Berlin.

Jag hoppar över det där med att det är en upplevelse för livet, utvecklande. En möjlighet att få lära sig nya saker och att man också mognar och lär sig mycket om sig själv. För det tror jag de flesta redan vet eller har räknat ut. Nej, jag tänkte berätta lite mer om vad en volontär faktiskt gör.

Här i Berlin så tar volontärerna mycket ansvar för vårt härliga Café. Det innebär bland annat att de ganska snabbt blir okrönta bullbakningsexperter! Även de som inte bakat en kanelbulle tidigare kan efter bara några veckor svänga ihop gyllenbruna väldoftande kreationer med (nästan) förbundna ögon. Att stå i Cafét innebär också att de tar emot och pratar med i princip alla våra gäster. Ibland på Svenska, ibland på Tyska och någon gång emellanåt dyker det upp ett annat språk eller tre. Våra älskade volontärer blir därför snabbt bra på att möta olika människor i de mest skiftande situationer.

Men de står inte bara i Cafét. På måndagar och tisdagar hjälper de till med och ibland håller de i våra småbarnsgrupper. Där fikar vi på de nybakade kanelbullarna (bakade av you know who…) och pratar med de vuxna. Sedan är det sångstund och vi sjunger tillsammans odödliga hits som ”Imse Vimse Spindel” och ”Bä bä vita lamm” En av våra småbarnsgrupper är i andra ändan av stan. Eftersom vi måste ha med oss de berömda kanelbullarna med mera så är det bil som gäller. Efter ett tag så lär man sig köra bil även i Berlin.

På söndagar så växlar våra volontärer mellan att hålla i Söndagsskolan eller ta hand om cafét och kyrkkaffet. Volontärerna planerar tillsammans med präst och kyrkomusikern söndagens gudstjänst så att söndagsskolan och predikan stämmer överens. Ibland läser de en bibeltext och pratar med barnen utifrån den, ibland ritar de och målar. Allt beroende på söndagens tema och texter.

På söndagarna är det också Ung i Berlin. En grupp för unga vuxna i Berlin som brukar träffas och hitta på saker tillsammans. Allt från filmkvällar, spelkvällar till grillning och Taco.

Nu är det inte bara arbete. Utan ibland är våra volontärer lediga också. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka stan och knyta nya kontakter, skapa nya vänner. En del av vännerna kanske till och med upptäcker och blir aktiva i Svenska kyrkan Berlin. 🙂

Att arbeta som volontär i Berlin är omväxlande, utmanande, roligt och lärorikt. Tycker vi i alla fall.

Men vad tycker våra volontärer själva?? Det svaret, kära läsare,  får ni i morgon. 😉

Varje volontär vet hur man bakar dessa….

Viktiga arbetsredskap för våra volontärer

Viktiga arbetsredskap för våra volontärer