En Midfastogudstjänst med konsekvenser

Midfastosöndag och temat är ”Livets bröd”

Texten handlar om hur Jesus mättat flera tusen personer med hjälp av bara fem bröd och två fiskar. Här i kyrkan ska vi ha familjegudstjänst och barnen från förskolan skall sjunga. Funderar länge och väl över hur jag ska predika över texten så att även små livliga 3-4 åringar tycker att det är intressant. Tillslut kommer jag på den, i mitt tycke, geniala idén att ta med bröd och se om vi kan få det att räcka till alla i kyrkan. Brödundret light liksom, då jag misstänker att besökarantalet kommer snarare var 50 än 5000. Testar idén på förskolefröknarna som ger sitt pedagogiska godkännande.

Söndag morgon inser jag att om min idé ska kunna genomföras måste jag ha bröd. Vilket jag glömt inhandla dagen innan. Snabbt rotande i minne och bläddrande i böcker avslöjar gammalt familjerecept på snabblagade scones. Har ni någon gång haft svarta kläder på er när ni bakar??? Kan säga att jag nu förstår varför bagare har vita kläder. Snabb avborstning av kläderna och med de nybakade bröden tryggt i en korg på altaret är vi redo för gudstjänst.

Barnen hjälper mig att dela ut. Och Jodå, bröden räckte. Det blev till och med över!

Efter gudstjänsten noterar jag dock en lite oförutsedd detalj….smulor! Som SKUT präst är en dock van vid varierande arbetsuppgifter. Lokaliserar snabbt dammsugaren och snart är de fysiska spåren från dagens predikan ett minne blott.

Hoppas däremot att besökarna minns i alla fall en smula av det vi försökte visa med vårt experiment. Att när man delar med sig och hjälps åt så räcker det ofta till fler än vad man tror.

Predikoförberedelser

Predikoförberedelser

Redo för predikan

Redo för predikan

Efterarbete

Efterarbete