Predikan Skärtorsdag 2018

Man lär sig av sina misstag Ingen är perfekt direkt. Ingen är expert direkt. Utan vi gör alla misstag. Och det är av misstagen vi lär oss. Prövar oss fram. Vi vet det alla. Och så säger vi, till oss själva och varandra, det är av misstagen man lär sig. Vi är alla barn i början. Det är ok att misslyckas ibland. Det är bara mänskligt!

Samtidigt, så låter vi aldrig någon annan göra fel. Nåde den politiker eller annan offentlig person som någon gång i sin ungdoms dagar gjorde en liten miss. Det är sedan för evigt inetsat i det kollektiva minnet. Eller för den delen de mer privata misstagen som gjorts av helt vanliga människor. Jasså har du träffat Janssons? Du vet väl vad han gjorde på företagets julfest hösten -72??? Jasså inte? Men då ska jag berätta…. Och så berättas åter historien om ett misstag som gjorts, som sedan för evigt hänger som en kvarnsten runt halsen. Eller så berättar man om den där restaurangen som fasters mosters kusin besökte våren -74 och det var en elak hund utanför så dit åker vi aaaaldrig igen.

Det är mänskligt att fela och det är av misstagen vi lär oss. Men tro aldrig att vi glömmer eller förlåter!!!

Jesus och hans lärjungar skall fira en stor judisk högtid tillsammans. Under måltiden instiftar Jesus Nattvarden. Ett av två sakrament som är gemensamma för den hela kristna kyrkan. Den heliga måltiden. Han gör det med orden att vi alltid skall minnas honom. Att vi skall minnas det förbund som han ingår med oss. Han gör det med orden att hans kropp och hans blod, utgjutes till syndernas förlåtelse. Dina och mina.

Vilka är där med honom denna viktiga kväll? Vilka finns där runt bordet och bevittnar detta?

Vi har Tomas – Han som kommer att tvivla på att Jesus över huvud taget har uppstått.
Vi har Petrus – som bara timmar senare kommer att förneka att han över huvud taget kände Jesus.
Vi har Simon som av en del beskrivs som anarkist, av andra som fanatiker.
Vi har Judas – Han som kommer att förråda Jesus med en kyss.

Människor, vanliga, som alla gjort och kommer att göra misstag i sina liv. En del grova, andra mildare, men ingen av dem var direkt perfekt. Ändå är det just dessa Jesus samlar kring sig denna sista natt. Just dessa han väljer att dela sina sista timmar i frihet med.

När Jesus instiftar Nattvarden gör han det för alla. När han offrar sig själv på korset, gör han det för alla och envar. Även för den, eller kanske just för oss, som inte alltid är perfekta. Som gör både stora och små misstag.I Nattvarden delar vi alla samma bröd och vin. Får ta del av samma Nåd. Mötas av samma förståelse och förlåtelse. Han gjorde det, för alla, han gjorde det för oss.

Gud förlåter oss våra misstag.
När skall vi börja förlåta varandra?
När skall vi förlåta oss själva?