Schnabu-vadå?

När jag åker förbi ett av de lokala köpcentren förklarar stora skyltar på fasaden att här minsann, här ägnar sig Berlins befolkning åt att Shoppen, Schnabulieren. Flanieren,

Två ord är ju ganska lätta att översätta. Flanera och Shoppa. Men vad i hela världen betyder Schnabulieren??

Google Translate ger översättningen ”Halvbyten” vilket inte direkt ger någon större klarhet i frågan. Snabb konsultation bland den svenskspråkiga delen av lokalbefolkningen avslöjar dock att Schnabulieren snarare är ett begrepp än ett ord.

Att  Schnabulieren innebär tydligen att träffas, äta gott, umgås och ha allmänt trevligt tillsammans. Eller som en mig närstående tonåring skulle uttrycka det; ”Att hänga med kompisar” 😉

Ett snabbt studiebesök på den aktuella gallerian avslöjar att där finns rikliga tillfällen till shopping och flera riktigt mysiga ställen med möjlighet till både god mat och dryck. Dock verkar ungefär hälften av Berlins befolkning, företrädesvis den yngre halvan, upptäckt detsamma. Jag flanerar därför vidare i sakta mak för att istället ägna mig åt lite Schnabulieren i hemmets lugna vrå.