Fickparkerande bil

Det här med att fickparkera… Det är inte helt lätt.
Jo, jag vet i teorin hur man skall göra. Hade en väldigt duktig körskolelärare som ägnade många timmar åt att förklara och visa. Men på något sätt så fastnade handgreppen aldrig riktigt. Och efter det att det efterlängtade körkortet väl var bärgat måste jag erkänna att jag i görligaste mån undvikit att fickparkera. Har sällan varit något större problem då jag bott i städer som inte varit direkt tättbefolkade och det altid gått att hitta andra parkeringsplatser.
Men nu bor jag i Berlin och fickparkering är inte bara bra att kunna. Det är en absolut nödvändighet.

Äger ingen bil för tillfället utan hyr via diverse Carsharing företag. Nu senast via Car2Go Den här gången blev det en Mercedes. Allt gick bra tills det var dags att parkera… Den enda plats som fanns tillgänglig inom rimligt avstånd var en lucka längs med en lugn gata. Djupt andetag….lite självpeppning. Har ju trots allt lärt mig detta en gång i forntiden. Och jag gör mig beredd att Fickparkera *dramatisk musik* 

Då när jag ställt mig i position och lagt i backen lyser plötsligt instrumentbrädan upp och bilen frågar om jag vill utnyttja ”Park Assist” ??? Lite förvånad trycker jag på OK. Bilen uppmanar mig att försiktigt gasa och bromsa samt hålla koll på omgivningen. Gasar försiktigt och nu händer det som får musiken att ändras från *Dramatisk* till *Spooky* 
Helt plötsligt börjar nämligen bilen styra själv!! Det enda jag behöver göra är att gasa respektive bromsa när så påkallas. Smidigt och utan större problem styr bilen själv in sig i den lucka jag valt. Allt medan jag i princip bara åker med samtidigt som jag funderar över Artificiell Intelligens och maskiner som tar över världen.

Nåja, smidigt var det i alla fall och den snyggaste fickparkering jag gjort på länge. 😎

800px-Parking_Assist